Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az EBESZ felszólítja Türkmenisztánt a sajtószabadsággal kapcsolatos kötelezettségek betartására


Serdar Berdimuhamedow türkmén elnök átvágja a szalagot az új Arkadag város felavatási ünnepségén, 2023. június 29-én
Serdar Berdimuhamedow türkmén elnök átvágja a szalagot az új Arkadag város felavatási ünnepségén, 2023. június 29-én

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) felszólította a türkmén hatóságokat, hogy teljesítsék a sajtószabadsággal és a polgárok szabad internet-hozzáférésével kapcsolatos kötelezettségeiket.

A tárgyalásokon felhívták a figyelmet a szabad információáramlás korlátozására – mind online, mind offline –, valamint az információhoz való korlátozott hozzáférésre az országban – mondta Teresa Ribeiro, az EBESZ sajtószabadsággal foglalkozó képviselője az Aşgabatban tett látogatását követően.

Sürgette a hatóságokat, hogy tartsák be a véleménynyilvánítás és a média szabadságára vonatkozó EBESZ-ajánlásokat.

„A mai, kölcsönösen összefüggő világban a média szabadsága csak az online információs ökoszisztémához való egyenlő hozzáférés biztosításával érhető el” – mondta Ribeiro.

„Nagyra értékelem Türkmenisztán elkötelezettségét a multilateralizmus és különösen az EBESZ iránt, amely a béke és a biztonság iránti vágyát fejezi ki. Szeretném kiemelni a szabad és független média fontosságát mint e cél elérésének eszközét” – tette hozzá.

Türkmenisztán tekintélyelvű kormánya mindig is szigorúan ellenőrizte a tájékoztatást, figyelemmel kísér és blokkol egyes hírportálokat, közösségimédia-platformokat és üzenetküldő alkalmazásokat.

Az állami tisztviselők nemrég több régióban is behívtak bloggereket és influenszereket, hogy felszólítsák őket: népszerűsítsék a kormány narratíváját a „boldog és virágzó” Türkmenisztánról.

A bloggerek szerint a rendőrség arra is figyelmeztette őket, hogy ha bármilyen kormánykritikus tartalmat megosztanak, börtönbe kerülhetnek, és hogy még az ilyen tartalmak kedvelése vagy kommentálása is tilos, és „kormányellenes tevékenységnek” minősülhet.

A közép-ázsiai országban a világon az egyik leglassabb az internet. Türkmenisztánban egy öt gigabájtos fájl letöltése mintegy 22 és fél órát vett igénybe egy felmérés szerint.

XS
SM
MD
LG