Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az EBESZ szerint nem voltak kiegyenlített erőviszonyok a választáson


Győztünk-tábla a Fidesz–KDNP eredményváró rendezvényén a Bálnában az országgyűlési választás és gyermekvédelmi népszavazás napján, 2022. április 3-án
Győztünk-tábla a Fidesz–KDNP eredményváró rendezvényén a Bálnában az országgyűlési választás és gyermekvédelmi népszavazás napján, 2022. április 3-án

Negatív volt a kampány, hiányzott a vita, összemosódott a kormány és a Fidesz kommunikációja. A választás és népszavazás másnapján tartott sajtótájékoztatón visszaköszöntek az EBESZ márciusi időközi választási jelentésében megfogalmazott megállapítások és az, hogy a Fidesznek lejtett a pálya.

Közzétette megállapításait a magyar választásokról az EBESZ Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Hivatala (ODIHR) és az EBESZ Parlamenti Közgyűlése (EBESZ PA) közös megfigyelő missziója. Tájékoztatójukon Kari Henriksen norvég parlamenti képviselő, a rövidtávú megfigyelők vezetője egyebek között arról beszélt, hogy a parlamenti választáson nem voltak kiegyenlítettek az erőviszonyok, a kampány negatív volt, a vita hiánya hátráltatta a szavazókat a döntésben, a pálya a Fidesznek lejtett.

Mint mondta, bár a választás rendben zajlott és megvoltak a jogi keretek a demokratikus választás lebonyolításához, a folyamatot aláásta a média elfogultsága és az átláthatatlan kampányfinanszírozás. Több esetben nem érvényesültek a demokratikus választással kapcsolatos nemzetközi elvárások, és gyakran veszélyeztették például a szavazás titkosságát a túlzsúfolt szavazóhelyiségek.

Összemosott üzenetek

A megfigyelők szerint jelentős volt a kampányban az átfedés a kormány tájékoztatói és a kormánypártok kampányüzenetei között. Ezt már a márciusi időközi választási jelentésben is megfogalmazta az EBESZ Választási Megfigyelési Missziója, amely több alkalommal is megfigyelte, hogy a kormányzati tájékoztatás megegyezik a kormányzópárt üzeneteivel. Példaként említették, hogy az állampolgároknak kiküldött kormányzati tájékoztatólevelek a nyugdíjemelésről és a családtámogatásról a korábbi Gyurcsány-kormánnyal szembeni kritikát is tartalmaznak. Az időközi jelentésről a Szabad Európa itt írt bővebben:

A megfigyelők vezetői most kiemelték az ukrajnai háborút, amelyet a kormánypártok és az ellenzék is vezető témává tett a rendkívül negatív, személyes támadásoktól sem mentes kampányban.

A hvg.hu beszámolója szerint Kari Henriksen arról is beszélt, hogy nem egyenlő mértékben fértek hozzá a médiához a választáson induló erők, pedig ez alapvető fontosságú lenne ahhoz, hogy a szavazók megalapozott döntést hozhassanak.

A választással egy napon tartott népszavazásról egyebek között azt állapították meg, hogy a választók nem kaptak objektív és kiegyensúlyozott tájékoztatást a választási lehetőségekről.

Mark Pritchard, a delegáció vezetője egyebek között arról beszélt, hogy a külföldön történő szavazásra vonatkozó eltérő szabályok aláásták az egyenlő szavazati jog elvét.

Mintegy kilencszáz nemzetközi megfigyelő

A Nemzeti Választási Iroda mintegy kilencszáz külföldi megfigyelőt vett nyilvántartásba a vasárnapi országgyűlési választásra és a vele egy napon rendezett népszavazásra. Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Hivatalától (EBESZ/ODIHR) 235-en regisztráltak megfigyelőként, az EBESZ parlamenti közgyűlése (OSCE PE) részéről pedig 102-en.

A European Network of Election Monitoring Organizations (ENEMO) nevű szervezettől 275 megfigyelőt regisztráltak, és a Silba (Support Initiative for Liberty and Democracy) dán szervezet 49 munkatársa is jelentkezett megfigyelőnek. Ezek mellett nagykövetségek és más szervezetek regisztráltak megfigyelőket a vasárnapi voksolásra.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

Maradjon velünk!

  • Szabad Európa a mobilján: töltse le ingyenes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

A stabil mobilkapcsolat érdekében a weboldal egyes funkciói az applikációban csak korlátozottan érhetők el.

XS
SM
MD
LG