Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az EBRD újabb forrásokat készül bevonni Ukrajna jövőbeli újjáépítésére


Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank székháza Londonban 2016. november 23-án
Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank székháza Londonban 2016. november 23-án

Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) elnöke szerint a donorok tisztában vannak a további hatalmas finanszírozási igényekkel.

„Azt várjuk, hogy a donorok vegyenek részt az újjáépítés finanszírozásában, mivel amit jelenleg teszünk, az pusztán egyfajta vészhelyzeti segítségnyújtás az ukrán gazdaság támogatása érdekében” – mondta Odile Renaud-Basso.

Fontosnak nevezte azt is, hogy a szükséges anyagi forrásoknak legalább egy része vissza nem térítendő támogatás legyen, ne kedvezményes hitel, ugyanis még annak törlesztése is jelentős teher lenne a válságba süllyedt ország számára.

Az Európai Unió nagyjából öt-hatszázmilliárd euróra tette az orosz invázió által Ukrajnának okozott károk értékét. Csak az infrastruktúra rombolása nyomán hetven-kilencvenmilliárd dollárnyi veszteség érte az országot.

Akcióterv az élelmezési válság csillapítására

Az EBRD elnöke arról is beszámolt, hogy az ukrajnai háború eredményeként kialakuló globális élelmiszer-ellátási válság közepette a szervezet fokozza agrárberuházásait több országban, gabonavásárlásokba kezd, fejleszti a termelési és tárolási kapacitásokat, valamint javítja a hozzáférést a műtrágyához.

„Előző héten elindítottunk egyfajta akciótervet más fejlesztési bankokkal arról, hogy mit fogunk tenni ezen a téren” – közölte.

Hozzátette: a fegyveres konfliktus, az infláció, a monetáris politika szigorítása és az élelmiszerhiány mind-mind növeli a globális recesszió esélyét. „Attól függ, milyen hosszú lesz a háború, és milyen megoldásokat találnak az élelmezési krízisre, de összességében elég borús a környezet” – húzta alá.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG