Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az Egyesült Államok az orosz kőolajra kivetett vámok emelését javasolja


A Mol százhalombattai olajfinomítója 2007. január 9-én
A Mol százhalombattai olajfinomítója 2007. január 9-én

Amerikai pénzügyminisztériumi tisztségviselők arra fognak javaslatot tenni a hét legfejlettebb ipari gazdaság (G7) e heti értekezletén, hogy az európai országok az azonnali olajembargó helyett emeljék meg az orosz nyersanyag importjára vonatkozó vámokat.

Az Európai Bizottság nemrég kezdeményezte az orosz kőolaj behozatalának fokozatos betiltását az EU-ban, azonban több keleti tagállam, leginkább Magyarország élesen ellenzi ennek jóváhagyását a gazdasági károkra hivatkozva.

A washingtoni kormány megoldási javaslatának keretében továbbra is jelen lehetne az orosz kőolaj az európai piacon, de a fokozott vámterhek miatt csökkenne az ebből Moszkvába befolyó bevétel – mutattak rá a meg nevezett tisztségviselők a Reuters hírügynökségnek nyilatkozva.

Az egyik illetékes hozzátette: az orosz profit mérséklése fontos, ugyanakkor úgy kellene meghatározni a tarifákat, hogy még megérje Oroszországnak folytatni a kitermelést és az európai exportot.

Egy újabb áremelkedés kivédése

Ezzel megelőzhető lenne egy embargó okozta jövőbeli hirtelen áremelkedés, amelynek köszönhetően Moszkva bevételei még az európai vásárlók kiesésével sem csökkennének érdemben. Az európai uniós tagállamok többsége szeretne a lehető leghamarabb felhagyni az orosz olaj vásárlásával, de ez minden bizonnyal jelentősen felhajtaná a nyersanyag árát – hangsúlyozta.

Végezetül pedig arra is kitért, hogy az importvámokból származó bevételeket akár Ukrajna jövőbeli újjáépítésére is elkülöníthetnék, így azt legalább részben Oroszország fizetné.

A G7-országok pénzügyminiszterei és jegybankelnökei a héten találkoznak Brüsszelben, miután Mario Draghi olasz kormányfő néhány napja bedobta azt az ötletet, hogy az árak leszorítása érdekében az OPEC mintájára kőolajat importáló országok is szövetségre léphetnének.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG