Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az Egyesült Államok, Franciaország és Németország is páncélozott gyalogsági harcjárműveket küld Ukrajnának


Volodimir Zelenszkij videóüzenete Kijevből 2023. január 5-én
Volodimir Zelenszkij videóüzenete Kijevből 2023. január 5-én

Volodimir Zelenszkij leszögezte, hogy a karácsonyi fegyvernyugvás egyoldalú kihirdetése csupán az ukrán haderő előrenyomulásának megakasztását és az orosz pozíciók javítását célozza.

Vlagyimir Putyin orosz elnök Kirill pátriárka javaslata alapján előző nap utasította a védelmi minisztert, hogy vezessen be 36 órás fegyvernyugvást a teljes frontvonalon január 6-án déltől január 7-én éjfélig az ortodox karácsony alkalmából.

Ukrán kollégája, Volodimir Zelenszkij úgy vélekedett, hogy trükkről van szó, amelynek célja a biztonsági erők előretörésének megállítása és az inváziós csapatok megerősítése.

Ehhez kapcsolódóan: Putyin fegyverszünetet rendel el Ukrajnában az ortodox karácsony miatt

„Rövid időre ugyan, de álcaként akarják felhasználni a karácsonyt fiaink sikereinek megakasztására a Donyec-medencében, valamint arra, hogy közelebb vonják a felszereléseiket, lőszereiket és besorozott katonáikat az állásainkhoz” – jelentette ki csütörtök esti videóüzenetében.

„Mire fognak ezzel jutni? Mindössze a veszteségeik újabb megugrásához” – tette hozzá.

Végül orosz nyelvre váltva rámutatott, hogy a fegyveres konfliktus lezárása Oroszország agressziójának beszüntetését jelenti. „A háború akkor fog véget érni, amikor távoznak a katonáik, vagy amikor kiűzzük őket” – húzta alá.

Hasonlóan vélekedett Joe Biden amerikai elnök is, aki a kétségbeesés jeleként értékelte a lépést. „Úgy gondolom, hogy Putyin szeretne egy kis levegőhöz jutni” – fogalmazott.

Anatolij Antonov, Oroszország egyesült államokbeli nagykövete erre úgy reagált Facebook-posztjában, hogy „Washington az utolsó ukrán véréig kész harcolni velünk”, továbbá a nemrég bejelentett újabb fegyverszállítások esetleges súlyos következményeire figyelmeztette a Nyugatot.

Dmitrij Poljanszkij helyettes orosz ENSZ-nagykövet később arról írt Twitteren, hogy Kijev reakciója jó emlékeztető arra, hogy kikkel állnak szemben. „Könyörtelen nacionalista bűnözők, akik nem tisztelik a szent dolgokat” – hangsúlyozta.

Ehhez kapcsolódóan: Egy új Marshall-terv? Hogyan fog újjáépülni Ukrajna?

Recep Tayyip Erdoğan török elnök csütörtökön telefonon beszélt ukrán hivatali partnerével, akivel közölte, hogy kormánya készen áll közvetítőként fellépni a tartós diplomáciai rendezés érdekében.

A Kreml ezzel párhuzamosan megerősítette, hogy nyitott a párbeszédre, de ehhez Ukrajnának először el kell fogadnia bizonyos területek elvesztését.

António Guterres, az ENSZ főtitkára azon véleményének adott hangot, hogy a szemben álló felek „jelenleg távol vannak attól a ponttól, ahol lehetséges komoly béketárgyalásokat folytatni”.

Az ukrán főügyészi hivatal tudatta, hogy a február 24. óta tartó háború során már legalább 452 gyerek vesztette életét, míg 877 megsebesült.

Nyugati páncélozott harcjárművek

Eközben az Egyesült Államok és Németország bejelentette, hogy Bradley és Marder típusú gyalogsági harcjárműveket küldenek hamarosan Ukrajnának. Sajtójelentések szerint előbbiből ötven, utóbbiból negyven darab érkezhet.

A sort Franciaország nyitotta, amely elsőként tudatta, hogy AMX–10 RC típusú páncélozott harckocsikat vezényel Ukrajnába. Most először szállítanak nyugati fejlesztésű harckocsikat az ukrán haderőnek.

„Az ukrajnai háború kritikus pontot ért el. Mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy segítsük az ukránok ellenállását az orosz agresszióval szemben” – szögezte le Joe Biden.

Amerikai tisztségviselők arról számoltak be, hogy a páncélosok egy újabb, összesen 2,8 milliárd dolláros katonai támogatási csomag részét fogják képezni.

A tájékoztatás szerint a járművekhez szükséges képzést is biztosítani fogják az ukrán hadsereg számára, Berlin emellett hamarosan átadja egyik Patriot légvédelmi rendszerét is.

Ehhez kapcsolódóan: Az ukrán hadsereg azt állítja, hogy nyolcszáz orosz katonát ölt meg 24 óra alatt

A leghevesebb harcok már hosszú ideje a Donyecki területen lévő Bahmut környékére koncentrálódnak. Az oroszok nagy erőkkel támadják a térséget, de többezres veszteségeik ellenére sem sikerült jelentős előrelépést elérniük.

„Kitartunk. A fiúk megpróbálják fenntartani a védelmet” – mondta egy 39 éves ukrán katona a Reuters hírügynökség helyszíni tudósítójának.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG