Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az Egyesült Államok ismét támogatásáról biztosította Svédország NATO-csatlakozását


Magyarország, Törökország és Svédország zászlaja
Magyarország, Törökország és Svédország zászlaja

Az amerikai elnök a svéd kormányfőt fogadja szerdán Washingtonban, így demonstrálva országának támogatását a NATO mielőbbi bővítése mellett az észak-atlanti szövetség jövő heti csúcstalálkozóját megelőzően.

Joe Biden és Ulf Kristersson át fogja tekinteni a fokozódó biztonsági együttműködés kérdéseit, illetve megerősítik azon álláspontjukat, miszerint Svédországnak a lehető leghamarabb be kell lépnie a NATO-ba – írta közleményében a Fehér Ház.

A tájékoztatás szerint a két vezető az ukrajnai helyzetről és Kínával kapcsolatos ügyekről is egyeztetni fog.

A hagyományosan semlegesnek számító Svédország és Finnország már több mint egy éve, 2022. május 18-án benyújtotta csatlakozási kérelmét a szövetséghez az Ukrajna elleni orosz agresszió hatására. Finnország azóta – hosszú huzavona árán – tag, Svédország még mindig várja, hogy az ankarai és a budapesti parlament jóváhagyja a felvételét.

Ehhez kapcsolódóan: Korábban több biztos ígérete volt a kormánynak a ratifikáció időpontját illetően, de mindig „közbejött valami”.

Törökország egészen konkrét feltételeket szabott: azt kérték, a tagságért cserébe a svéd kormány vonja szorosabb megfigyelés alá a Svédországban működő kurd szervezeteket és politikai aktivistákat, adja ki Ankarának az általuk terrorgyanúsnak tartott személyeket.

Ehhez kapcsolódóan: Komoly fegyvertény lehetne a NATO számára a svéd tengeralattjáró-flotta

A NATO vezetői abban bíztak, hogy a július 11–12-i csúcsértekezletig elhárulhat végre minden akadály a svéd belépés elől, ezek a remények azonban elillanni látszanak.

Recep Tayyip Erdoğan török elnök a várakozásokkal ellentétben újraválasztása óta is ellenáll, továbbra is azzal vádolja Stockholmot, hogy túlságosan megengedő különböző, biztonsági veszélyt jelentő csoportokkal szemben.

Ehhez kapcsolódóan: Erdoğan nem támogatja a svéd NATO-tagságot, hacsak Stockholm meg nem állítja a „terroristákat”

Jens Stoltenberg, a katonai szervezet főtitkára közölte, hogy csütörtökön összeül a török, a finn és a svéd kormány képviselőivel az ügy rendezése érdekében.

Svédország csatlakozását még Magyarország sem ratifikálta, folyamatos a halogatás és a lebegtetés a kormánypártok részéről, arra hivatkozva, hogy bizonyos svéd politikusok „hazugságokat” terjesztettek a jogállamiság magyar helyzetéről.

Szijjártó Péter azonban kedden tudatta, hogy többször is konzultált török kollégájával, a kommunikáció pedig ezután is szoros lesz, mivel Ankara egyeztetni fog Svédországgal és a NATO-val.

„Amennyiben elmozdulás történik, természetesen az ígéretünket, miszerint Magyarország nem fog késleltetni egyetlen országot sem a tagság vonatkozásában, be fogjuk tartani” – mondta.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG