Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az Egyesült Államok jóváhagyta, hogy Dánia és Hollandia F–16-osokat küldjön Ukrajnába


Holland F–16-osok
Holland F–16-osok

Az Egyesült Államok jóváhagyta, hogy F–16-os vadászrepülőgépeket küldjenek Ukrajnába Dániából és Hollandiából az oroszok elleni védekezéshez, amint befejeződik a pilótaképzés – közölte egy amerikai tisztviselő csütörtökön.

Ukrajna aktívan törekedett arra, hogy amerikai gyártású F–16-os vadászgépekre tegyen szert, és segítségükkel képes legyen legyőzni az orosz légi fölényt.

Washington hivatalos biztosítékot adott Dániának és Hollandiának arra, hogy felgyorsítja az F–16-osok ukrajnai áthelyezési kérelmének jóváhagyását, amint a pilóták végeznek a kiképzéssel – mondta a tisztviselő.

„Üdvözöljük Washington döntését, hogy megnyitja az utat az F–16-os vadászrepülőgépek Ukrajnába küldése előtt” – írta Wopke Hoekstra holland külügyminiszter a korábban Twitter néven ismert X üzenetküldő platformon.

„Most ezt megvitatjuk európai partnereinkkel is.”

Dánia is azt közölte, hogy tárgyalások következnek a vadászgépek ukrajnai szállításáról.

Ehhez kapcsolódóan: Rohamtempóban ürítik ki Kupjanszkot, miközben Oroszország újabb támadásra készül

„A kormány többször is elmondta, hogy az adományozás természetes lépés a kiképzés után. Tárgyalunk erről közeli szövetségeseinkkel, remélem, hamarosan részleteket is közölhetünk” – mondta Jakob Ellemann-Jensen dán védelmi miniszter a Ritzau hírügynökségnek pénteken.

A 11 országból álló koalíciónak ebben a hónapban kellett megkezdenie az ukrán pilóták kiképzését Dániában az F–16-osokra. Dánia megbízott védelmi minisztere, Troels Poulsen júliusban azt mondta: országa reméli, hogy 2024 elején látni fogja a kiképzés eredményét.

A NATO-tag Dánia és Hollandia volt a vezetője a pilóták és a kisegítő személyzet kiképzésére, a gépek karbantartására tett nemzetközi erőfeszítéseknek, és végül elérték, hogy Ukrajna F–16-osokhoz juthasson, és bevethesse az Oroszországgal folytatott háborúban.

Mark Rutte holland miniszterelnök májusban azt mondta, hogy Hollandia komolyan fontolgatja F–16-osok szállítását Ukrajnának, miután éppen most folyik a vadászgépek fokozatos kivonása a saját fegyveres erőiből.

A holland védelmi minisztérium adatai szerint Hollandiának jelenleg 24 olyan működő F–16-osa van, amelyeket 2024 közepére kivonnak az ottani használatból. További 18 repülőgépet most árulnak, 12 eladásáról már megállapodás is született.

Nem változtat igazán a helyzeten

Antony Blinken amerikai külügyminiszter levélben biztosította dán és holland kollégáját arról, hogy jóváhagyják kérelmeiket – mondta az amerikai tisztviselő.

„Azért írok, hogy kifejezzem az Egyesült Államok teljes támogatását mind az F–16-os vadászrepülőgépek Ukrajnába szállítását, mind az ukrán pilóták tapasztalt F–16-os oktatókkal végzett kiképzését illetően” – közölte Blinken levelében, amelynek másolatát a Reuters is látta.

Blinken szerint „továbbra is kulcsfontosságú, hogy Ukrajna meg tudja védeni magát a folyamatos orosz agresszióval és szuverenitása megsértésével szemben”.

Közölte: a kérelmek jóváhagyása lehetővé teszi Ukrajnának, hogy „teljes mértékben kihasználja új képességeit, amint az első pilótacsoport végez a kiképzéssel”.

Joe Biden amerikai elnök májusban hagyta jóvá az ukrán pilóták képzési programjait az F–16-osokra. A dániai mellett Romániában is kiképzési központot kívántak létrehozni.

Ehhez kapcsolódóan: Már biztos: Szlovákia is ad szovjet harci repülőket Ukrajnának

Kijev most ősszel és télen még nem lesz képes amerikai gyártású F–16-os vadászgépeket működtetni – mondta Jurij Ihnat, az ukrán légierő szóvivője szerda este az ukrán televíziónak. Amerikai tisztviselők magánbeszélgetésben azt mondták, hogy az F–16-os repülőgépek nem segítettek volna sokat Ukrajnán a most folyó ellentámadásban, és az orosz légvédelmi rendszerek, valamint a vitatott ukrán légtér miatt akkor sem változtatnak majd igazán a helyzeten, amikor végül megérkeznek.

Az F–16-osokat a Lockheed Martin gyártja.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG