Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az Egyesült Államok újabb 2,3 milliárd dollárnyi katonai támogatást küld Ukrajnának


Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter (jobbra) üdvözli Rusztem Umerov ukrán védelmi minisztert a washingtoni Pentagonban július 2-án
Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter (jobbra) üdvözli Rusztem Umerov ukrán védelmi minisztert a washingtoni Pentagonban július 2-án

Az amerikai védelmi miniszter tájékoztatása szerint a csomag többek között légvédelmi eszközöket és páncéltörő rakétákat is tartalmazni fog.

Lloyd Austin azután jelentette be az újabb amerikai katonai segítségnyújtást, hogy kedden ukrán kollégájával tárgyalt Washingtonban.

A tárcavezető méltatta az ukrán katonai erőfeszítéseket, valamint leszögezte, hogy az Egyesült Államok és több mint ötven partnere továbbra is biztosítani fogja azokat a kritikus képességeket Kijevnek, amelyek az orosz agresszió visszaszorításához szükségesek.

Arra is kitért, hogy a közelgő NATO-csúcstalálkozón lépéseket tesznek majd annak érdekében, hogy „hidat építhessenek” a kelet-európai ország tagsága felé.

Ehhez kapcsolódóan: Orbán Viktor tűzszünetet javasolt a béketárgyalások érdekében Kijevben

Ukrajna már régóta légvédelmi kapacitásainak erősítéséért lobbizik a szövetségeseinél, hogy nagyobb hatékonysággal tudja elhárítani a napi szintű ellenséges rakéta- és dróntámadásokat.

Eközben legalább négy ember meghalt és több mint kéttucatnyi megsebesült az orosz légicsapásokban a kelet-ukrajnai Donyeckben, míg a déli Herszon városban is minimum tizenkét áldozatot követeltek az inváziós csapatok támadásai.

Herszont 2022 végén foglalták vissza az ukrán védelmi erők, a megszállók így visszaszorultak a Dnyeper túlpartjára, ahonnan azóta is rendszeresen ágyúzzák a várost és környékét, terrorban tartva a helyieket.

Ehhez kapcsolódóan: Egy évvel a Wagner-lázadás után az orosz elnök erősebb, mint valaha

Az orosz hadügyminisztérium közölte, hogy akár öt ukrán vadászrepülőgépet is megsemmisíthettek az ukrajnai Poltavai területen lévő mirhorodi légibázis elleni rakétacsapásokkal. Egy volt ukrán katonai tisztségviselő megerősítette a támadás tényét, az orosz győzelmi állításokat azonban túlzónak minősítette.

A Kreml arról számolt be előző nap, hogy Iszkander rakétákkal mértek csapást a létesítményre, mintegy 150 kilométerre a két ország közötti határtól.

„Az orosz katonai csapás eredményeképpen öt működőképes Szu–27-es vadászgép megsemmisült, két másik, javítás alatt álló pedig megrongálódott” – írták.

A történtekről közzétettek egy videót is, amelyen fekete füst gomolyog a repülőtér felett.

Az ukrán kormány egyelőre nem reagált a támadás hírére, Jurij Ihnat, a légierő előző szóvivője azonban megerősítette, hogy találat érte a támaszpontot, ugyanakkor kisebbíteni próbálta a károk mértékét.

„Volt egy támadás, voltak veszteségek, de nem olyanok, mint amit az ellenség állít” – mondta.

Mikola Olescsuk, az ukrán légierő parancsnoka bejelentette, hogy két napja sikeres támadást hajtottak végre egy orosz lőszerraktár ellen az Oroszország által 2014-ben illegálisan annektált Krím félszigeten. A közzétett felvételen egy Szevasztopolhoz közeli helyszín, Balaklava látható.

Ukrajna az utóbbi hónapok folyamán fokozta a légi és tengeri drónokkal végrehajtott támadásait, ennek következtében eddig több mint kéttucatnyi orosz hadihajó süllyedt el vagy rongálódott meg a Fekete-tengeren.

Május elején az orosz hadsereg újabb offenzívát indított az északi Harkivi területen, ami az utóbbi hetek során lelassult. Több ponton ellentámadásba lendültek az ukrán egységek, eközben az oroszok komoly védelmi vonalak kiépítésén dolgoznak.

A légi fölény továbbra is Oroszországnál van, ez pedig nagy előny Ukrajnával szemben.

XS
SM
MD
LG