Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az Egyesült Államokban harminc százalékkal nőtt a gyilkosságok száma 2020-ban


Helyszínelés a memphisi szupermarketben elkövetett lövöldözés után 2021. szeptember 23-án. Tennessee, Egyesült Államok
Helyszínelés a memphisi szupermarketben elkövetett lövöldözés után 2021. szeptember 23-án. Tennessee, Egyesült Államok

Mintegy harminc százalékkal nőtt a gyilkosságok száma 2020-ban az Egyesült Államokban az előző évhez képest. Ez a legnagyobb megugrás azóta, hogy 1960-ban elkezdték a nemzeti nyilvántartás vezetését.

A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) szeptember 27-én közzétett adatai szerint az emberölések száma 29,4 százalékkal nőtt, 21 570-re. Ez 4901-gyel több gyilkosságot jelent a 2019-es adatnál.

Ezek a legmagasabb számok a kilencvenes évek eleje óta, amikor évente több mint 23 ezer gyilkosságot követtek el. Akkoriban a kokain kristályos, olcsó fajtájának (crack) járványszerű terjedése és az erőszakos bűnözés elharapózása sújtotta az Egyesült Államok jó részét.

Az FBI adatai szerint a legtöbb gyilkosságot lőfegyverrel követték el 2020-ban – az arány 76 százalék volt, szemben az egy évvel korábbi 73 százalékkal.

Összetett okok, járványtól a politikáig

A szakértők nem tudják, mi áll a hirtelen megugrás mögött. A lehetséges magyarázatok között ott vannak a koronavírus-járvány okozta gazdasági és társadalmi nehézségek, valamint a megnövekedett fegyvereladások. További magyarázatként szolgálhatnak a rendőrségnél bekövetkezett változások – beleértve azt is, hogy a testületet ért bírálatok miatt csökkent a rendőri jelenlét a közterületeken –, valamint a rendőrök vonakodása az intézkedésektől George Floyd halála után Minneapolisban.

Az egyre fokozódó erőszak politikai kérdéssé vált, amikor Floyd halála miatt tiltakozások robbantak ki a rendőrség ellen, és sokan a testület, illetve az igazságszolgáltatás reformját sürgették, miközben nőtt a gyilkosságok száma.

Az ellenőrzött fegyvertartást sürgető csoportok szerint a számok azt bizonyítják, hogy a nemzetnek szigorúbb fegyverellenőrzésre van szüksége.

Az FBI adatai szerint az erőszakos bűncselekmények száma 2020-ban 5,6 százalékkal nőtt az előző évhez képest, míg a vagyon elleni bűncselekményeknél folytatódott a csaknem két évtizede csökkenő trend, egy év alatt 7,8 százalékkal. A rablások és a nemi erőszak esetében 9,3, illetve 12 százalék a csökkenés.

Készült az AP, az AFP, a Reuters, a The Washington Post és a The New York Times tudósításainak felhasználásával.
Van bármilyen észrevétele a cikkel kapcsolatban?
Mondja el véleményét a Szabad Európáról ebben a rövid kérdőívben: https://bit.ly/szabadeuropa-kerdoiv
Köszönjük!
XS
SM
MD
LG