Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az egyik legnagyobb orosz hipermarketlánc vásárlási korlátozásokat vezet be


Pánikszerű felvásárlástól tartanak Oroszországban. (Képünk illusztráció)
Pánikszerű felvásárlástól tartanak Oroszországban. (Képünk illusztráció)

Oroszország legnagyobb távol-keleti hipermarketlánca, a Samberi korlátozza a cukor, só és más alapvető élelmiszerek vásárlási lehetőségeit, mivel elindult a felvásárlási láz, és az üzletek vezetői szerint hamarosan készlethiány alakulhat ki.

A Samberi, amelynek 30 hipermarketje van a Távol-Kelet kilenc városában, március 12-én jelentette be, hogy korlátozzák, egy ember egyszerre milyen mennyiséget vehet 10 termékből, köztük bébiételekből.

„Lényegében a spekulatív kereslet jeleit látjuk. Az emberek elfogadható áron vásárolnak tőlünk, és más üzletekben magasabb áron adják tovább” – írta az üzletlánc közösségi oldalán.

Más boltokban már kiürültek a polcok

A hipermarket szerint a cukor iránti kereslet 400 százalékkal nőtt az ukrajnai háború kezdete óta képest. Szerintük több jel arra utal, hogy egyes termékeiket más környékbeli kiskereskedelmi üzletek vásárolják fel. Ennek oka az is lehet, hogy a kisboltokban kifogytak a készletek, ezért a tulajdonosok a Samberiből töltik fel üres polcaikat.

Oroszország sok részén azután kezdtek el emberek pánikszerűen bevásárolni, hogy a nyugati államok széleskörű pénzügyi szankciókat vetettek ki az országra Ukrajna megtámadása miatt. A szankciók hatására az orosz rubel árfolyama mintegy 30 százalékkal zuhant, ami az importált élelmiszerek és áruk árát is felfelé hajtotta.

Több orosz bankot emellett leválasztottak a nemzetközi tranzakciókra használt SWIFT pénzügyi rendszerről, és megtiltották több termék exportját Oroszországba. Emiatt bizonytalanná vált, hogy az orosz vállalatok továbbra is képesek lesznek-e külföldi termékeket beszerezni.

Elkapkodják a Coca-Colát is

A Samberi 10 kilogrammra korlátozza a cukor, liszt, hajdina, tészta és rizs, 10 literre az étolaj, 3 kilogrammra a só vásárlását. Bébitápszerből legfeljebb három konzervet, eldobható pelenkából egyszerre csak öt csomagot lehet vásárolni.

A fejadagokról szóló bejegyzés alatt több hozzászóló azt mondta, hogy látják, hogy az emberek Coca-Cola csomagokat kapkodnak, miután az amerikai italgyártó bejelentette, hogy a háború elleni tiltakozásul ideiglenesen leállítja oroszországi tevékenységét.

XS
SM
MD
LG