Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az együttműködés erősítéséről tárgyal a lengyel miniszterelnök Washingtonban


Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő az ukrán elnökkel, Volodimir Zelenszkijjel Varsóban 2023. április 5-én
Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő az ukrán elnökkel, Volodimir Zelenszkijjel Varsóban 2023. április 5-én

Mateusz Morawiecki kedden érkezik az Egyesült Államokba, látogatásának célja a két ország közötti gazdasági és védelmi kötelékek további erősítése.

A lengyel kormányfő Kamala Harris amerikai alelnökkel találkozik a Fehér Házban, illetve a háromnapos vizit során hadiipari vállalatok képviselőivel is egyeztetni fog.

„Azért repülök az Egyesült Államokba, hogy erősítsük kapcsolatainkat legerősebb szövetségesünkkel, az országgal, amely garantálja a biztonságot Európában és különösképp a mi térségünkben” – közölte.

Ehhez kapcsolódóan: Lengyel, ukrán két jó barát? – A keserű, véres múlt

Az Oroszország jelentette fenyegetést rendkívül komolyan vevő Lengyelország az Ukrajnának nyújtott katonai támogatás egyik legfőbb szószólója, amit jól mutat az is, hogy a szövetségesek között elsőként döntött vadászrepülőgépek átadásáról.

Ezzel párhuzamosan jelentősen nő Lengyelország szerepe az ukrajnai háború nyomán kialakuló európai biztonsági rendben. Varsó amerikai és dél-koreai fegyverek beszerzésével modernizálja a hadseregét, miközben az Egyesült Államok is megerősítette katonai jelenlétét az országban.

A lengyel vezetés az energiafüggetlenség megteremtése érdekében új atomerőművek építését tervezi, az első létesítmény kivitelezőjének az amerikai Westinghouse-t választotta.

Ehhez kapcsolódóan: Lengyelországba látogatott az ukrán elnök

Morawiecki indulását megelőzően leszögezte, hogy a lengyel–amerikai kapcsolatok talán még soha nem voltak olyan erősek, mint napjainkban, illetve rámutatott, hogy ez az ország biztonságának alapja.

Joe Biden amerikai elnök az ukrajnai háború tavalyi kirobbanása óta kétszer is járt Lengyelországban.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG