Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az Elios Zrt. egyik korábbi tulajdonosa üzemelteti a kaposvári színház büféjét


A kaposvári Csiky Gergely Színház épülete
A kaposvári Csiky Gergely Színház épülete

Nem helyi vállalkozás, hanem egy 106 kilométernyi távolságra lévő cég üzemelteti a kaposvári Csiky Gergely színház büféjét. A Szabad Pécs cikke szerint a mohácsi vállalkozás tulajdonosa jó ismerőse a színház igazgatójának, és korábban résztulajdonosa volt Tiborcz István közvilágítási projektekről ismert érdekeltségének, az Elios Zrt.-nek. A büfét működető vállalkozó egy gimnáziumba járt Orbán Ráhel férjével.

A kaposvári színház büféjét a mohácsi KAP Kulturális és Gasztronómiai Kft. üzemelteti. E cég tulajdonosa egy másik – szintén mohácsi – vállalkozás, az Orbán András tulajdonában lévő MAP Trust Management Kft.

Orbán András korábban, 2010 márciusa és 2013 januárja között az egykori Tiborcz-érdekeltségnek, az Elios Zrt.-nek volt résztulajdonosa. A cég közvilágítási megbízásainak egy részét csalás gyanúja miatt kifogásolta az EU csalás elleni hivatala, az OLAF. A magyar kormány végül visszavonta az uniós támogatási kérelmet, így a cég magyar adófizetői pénzekből finanszírozta az OLAF által kifogásolt megbízásait.

Ehhez kapcsolódóan: Így perelte ki az Elios-jelentést egy kisvárosi civil szervezet

Közpénzes szerződések

A Mohácson inkább focistaként, mint vállalkozóként ismert Orbán András másik cége a Nevetés-Küldetés Produkciós Iroda Kft. Ez a vállalkozás nyert az Emberi Erőforrások Minisztériuma Előadó-művészeti szervezetek támogatása című pályázatain a fellelhető adatok szerint. A Szabad Pécs számításai alapján 2019-től 2022-ig több mint kétszázmillió forint állami támogatást kapott (például itt, itt, itt és itt). A Nevetés-Küldetés Produkciós Iroda fő tevékenységét a Theater Wagen jelenti – weboldaluk mellett Facebookon is elérhető a tevékenységük: a cég egy kisteherautóval mutat be színházi produkciókat, színpaddal, hang- és fénytechnikával és LED-fallal felszerelve.

A Csiky Gergely Színház is rendszeresen megbízza a kft.-t a rendezvényein: reklámokat hordoznak a városban, koncertnek adnak helyet a kis színpadon, de a kaposvári színház előtti pikniken is szerepelt a kocsi.

2020-ban a Theater Wagen bonyolította le a pécsi önkormányzat kulturális roma napját, amelyre az NKA biztosított tízmillió forintos támogatást. A programban három zenekar szerepelt, a közönség maximálisan ötszáz fő lehetett a Covid-járvány-veszély miatt.

A Nevetés-Küldetés Produkciós Iroda Kft. fő működési területe a neten elérhető adatok alapján Kaposvár volt, reklámjaikban kiajánlották a kaposvári színház művészeit, de Orbán András cége Mohácson is jelen volt rendezvényeken, főleg a busójáráson, és két éven át a Filharmónia Magyarországgal is dolgoztak. A Déryné Program beindulásával tovább bővültek a lehetőségeik.

A kaposvári színház büféje
A kaposvári színház büféje

Pécsi gimnáziumi évek

Orbán András, a sikeres cégvezető-futballista a pécsi Nagy Lajos gimnáziumba járt. Itt tanult Fülöp Péter, a Csiky Gergely Színház jelenlegi igazgatója is, osztálytársak voltak. Ugyanebbe a gimnáziumba járt Tiborcz István.

Fülöp Péter pécsi egyetemi évei után Kaposvárra került, és 2015-ben a Csiky Gergely Színház gazdasági és produkciós igazgatója lett. Rátóti Zoltán, a korábbi igazgató lemondása után, 2016-tól menedzser igazgatóként vezeti a kaposvári teátrumot.

Fülöp 2019. július 1-jétől művészeti, közművelődési és közgyűjteményi ügyekért felelős helyettes államtitkár lett az Orbán Viktor vezette kormány Emberi Erőforrások Minisztériumában Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár mellett, 2022-ig. Azóta csak a színházat vezeti, előreláthatólag 2028. augusztus 31-ig. (A szakmából egyesek kifogásolják, hogy Fülöp annak idején szakmai gyakorlat és pályázat nélkül vette át a színházat. Pályázat később lett, addigra Fülöp a kinevezésekkel megszerezte a szükséges gyakorlatot.)

A színház előadásait is promotáló mozgószínpad, a Theatre Wagon
A színház előadásait is promotáló mozgószínpad, a Theatre Wagon

Másfél milliárd forintos éves költségvetés

2021 októbere óta a Csiky Gergely Színház működteti az Együd Árpád Kulturális Központot és a Szivárvány Kultúrpalotát. A színház 2023-ban több mint 568 millió forint állami, 668 millió forint önkormányzati támogatást kapott, 250 millió forint az értékesítés nettó árbevétele, a költségvetés többi részét pályázatokból és más forrásokból egészítették ki.

A júniusi önkormányzati választáson induló Új polgármestert, Új városvezetést Kaposvárnak Egyesület szerint a színház ügye csak egy példa az általuk Kaposváron átgurított milliárdokként hivatkozott ügyre. A szervezet hívta fel a Szabad Pécs figyelmét több, nyilvános adatbázisokban online megtalálható adatra a színházhoz kapcsolódóan.

Balatoni ingatlanok

Ezek között az adatok között szerepel egy balatonlellei cég is (NK INVEST Ingatlanhasznosító Kft., korábbi nevén BOFÜ INVEST Kft.), amely több ingatlannal is rendelkezik a balatonlellei Tabán utcában. A telekkönyvi kivonatok alapján a színházat igazgató Fülöp Péter hol mint lakásvásárló, hol mint lakáseladó jelent meg ezeknél az ingatlanoknál, például a FLP Invest 2023 Kft. nevű cégén keresztül. Fülöp volt osztálytársának, a fent említett Orbán Andrásnak két érdekeltsége (a KAP Kulturális és Gasztronómiai Kft. és az NK Produkciós Iroda Kft.) is vásárolt a lellei ingatlanokból.

A Szabad Pécs az értékes balatonlellei társasház tulajdonosai között talált például fideszes országgyűlési képviselőt, kormánypárti képviselőt, és az Orbán András cégét is támogató Déryné Program vezetőjének is van lakása ott.

Nem volt pályázat

Megkerestük Orbán Andrást, hogy megtudjuk, honnan értesült a büféüzemeltetési pályázatról. Azt is szerettük volna megtudni, hogy pályázat döntött-e a Theater Wagenre szóló keretszerződésről, és hogyan értesültek róla, hogyan kapták meg ezt a feladatot. Orbán András azt válaszolta, hogy korábban már dolgoztak a színháznak, így értesültek arról, hogy a színházi büfét addig üzemeltető cég befejezi a tevékenységét.

„Tudomásom szerint évekkel ezelőtt, azokban a hónapokban az igazgató több céggel is egyeztetett az üzemeltetőváltásról, egyébként többek között velünk is. Végül a mi cégünkkel kötöttek szerződést. Úgy hiszem, egyáltalán nem kirívó egy másik megyében lévő vendéglátóegység üzemeltetésére szerződni, gondoljon például arra, hány olyan vállalkozó van ebben az országban, aki például a Balaton-parti településeken üzemeltet vendéglátóegységeket, de ismerek olyan budapesti illetőségű éttermet is, aki az északi parton nyitott fine dining helyet. (Nem mintha Önt érdekelné, de jelzem, hogy a cég döntő részben kaposvári munkavállalókat alkalmaz. Ha járt a művészbüfében, azt láthatta, nem a Sziget Fesztivál árait alkalmazzuk)” – írta Orbán András a Szabad Pécs megkeresésére.

Kérdeztük őt a Theater Wagent működtető kft.-ről és arról is, hogy sikerrel szerepeltek az Emberi Erőforrások Minisztériuma pályázatain, megjegyezve, hogy a kiírás idején még nem alakult meg a cég, és akkoriban még nem volt ilyen területről referenciájuk. Ennek ellenére legalább negyvenmilliós támogatást sikerült elnyerniük. Szerettük volna megtudni, hogy szerinte volt-e annak szerepe a színházi szerződéseikben, hogy ő és Fülöp Péter ismerősök, sőt barátok, egykori gimnáziumi osztálytársak, és hogy lehetett-e szerepe a Fülöp Péterrel való barátságának abban, hogy akkor nyert a minisztériumi pályázaton a produkciós kft., amikor Fülöp Péter e minisztérium helyettes államtitkára volt, vagy akár annak, hogy ismerte a gimnáziumi időkből Tiborcz Istvánt.

Orbán András kikötötte, hogy kizárólag akkor hajlandó hozzájárulni válaszai közléséhez, ha szó szerint idézzük a szavait.

„Tudomásom szerint a mozgó színpadi szolgáltatási keretszerződésünk megkötésekor Magyarországon a cégünk által kínált komplex mozgó színpadi szolgáltatást más nem tudott nyújtani, mi viszont ezzel nagyon komoly segítséget tudtunk nyújtani mind megbízóink, mind a lakosság számára, ugyanis a Covid–19-járvány a színházi, kulturális életet érintő korlátozások ellenére szabadtéren a kultúraközvetítésben tudtunk segíteni. Megnyugtatásul tájékoztatom, minden megbízásunkat, bárkivel is egyezünk meg, ajánlatkérés előzi meg, nem volt ez másképp Kaposváron sem.

A megrendeléseinknek sikerében biztosan nem volt jelentősége, hogy
igazgató úrral már korábbról ismertük egymást, ugyanis a kulturális
üzleti életben az ismertségtől sokkal fontosabb az, hogy egy cégnek
innovatív ötletei legyenek, és azok megvalósításában megbízható, pontos
partnernek bizonyuljon. Mi igyekszünk azok lenni, partnereink
szerencsére ezt igazolják vissza évek óta. Pályázati tevékenységünket
több száz másik szervezethez hasonlóan az akkori szabályok szerint
bonyolítottuk, nem kértem és nem kaptam segítséget senkitől. Nincsenek
magánügyleteim Fülöp Péterrel.”

Az igazgató is válaszolt

Fülöp Pétertől, a kaposvári Csiky Gergely Színház vezetőjétől (aki 2023-ban az alapítványi keretek között működő Pécsi Tudományegyetem kulturális tanácsadója is lett) azt kérdeztük, hogy mikor írták ki a pályázatot a büfé üzemeltetésére, és mennyi időre nyerte el a KAP a büfé üzemeltetési jogát. Miért a mohácsi cég mellett döntöttek? Rákérdeztünk a Theater Wagenre is, hogy pontosan mióta működik együtt a színház a fellépőkocsit üzemeltető Nevetés-Küldetés Produkciós Iroda Kft.-vel. Mekkora összeget költöttek a Theater Wagenre? Volt-e pályázati kiírás erre a feladatra? Azt is megkérdeztük Fülöp Pétertől, hogy segítette-e valami módon Orbán András cégének/cégeinek pályázatait akár a minisztériumban, akár a színházban. Rendben lévőnek találja-e, hogy olyan cégekkel köt szerződéseket a Csiky Gergely Színház igazgatójaként, amely cég tulajdonosával nemcsak gimnáziumi osztálytársak voltak, de más magánügyletek is összekötik, például balatonlellei ingatlanok adásvételei.

Dr. Fülöp Péter mindezekre a következőket írta:

„Biztosíthatom arról, hogy amióta én vezetem a kaposvári színházat, minden eljárás több körben ellenőrzött, jogszerű és törvényes volt. Tényszerű, számszaki adatokkal igazolhatóan az általam működtetett intézmény javát szolgálja, nem utolsósorban a kollégák és a közönség többségének megelégedését is. Biztosan emlékszik rá, milyen nehéz időket éltünk meg a pandémia időszakában, amely éveket Ön éppen feszeget, de felhívom a figyelmét – mert biztosan nem követi szakmai tevékenységünket –, hogy akkor a kaposvári kezdeményezések, köszönhetően partnereinknek is, országosan egyedülállók és élenjárók voltak, a bezárt színház működni tudott, munkát tudtunk adni a kollégáknak, élményt a kaposváriaknak. Bízom benne, hogy egykori óvodai csoporttársaimat is listába szedte, jelzem Önnek: többükkel máig kapcsolatban vagyok. Tisztelettel és nyomatékosan kérem fenti reakcióm szó szerinti ismertetését a minden bizonnyal magas minőségű oknyomozó és/vagy tényfeltáró cikkében.”

Balogh Robert írása.
  • 16x9 Image

    szabadpecs.hu

    Ez a cikk a Szabad oldal kezdeményezésünk részeként jelent meg. Ebben az együttműködésben az ország független szerkesztőségeinek írásait, tartalmait vesszük át, hogy azok saját olvasóikon túl egy szélesebb nyilvánossághoz is eljussanak.

    A Szabad Pécs egy 2017 tavaszán alapított, független vidéki közéleti-politikai online újság. A kezdetektől magánkézben van, nem kötődik politikai pártokhoz, politikai szereplőkhöz, befektetőkhöz, a működést olvasói támogatásokból, szakmai pályázati forrásokból és kis részben hirdetésekből fedezi. Az elsősorban Pécs és Baranya közéleti és politikai híreivel foglalkozó hírportál igyekszik a régió, Dél-Dunántúl, Baranyán túl elsősorban Szekszárd és Tolna megye legfontosabb közéleti-politikai történéseiről is beszámolni. 

XS
SM
MD
LG