Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az ellenzék vezetőjével találkozott az USA új minszki nagykövete


Szvjatlana Cihanouszkaja és Julie Fisher közösen vesz részt a csernobili atomkatasztrófa áldozataira emlékező vilniusi rendezvényen, 2021. április 21-én
Szvjatlana Cihanouszkaja és Julie Fisher közösen vesz részt a csernobili atomkatasztrófa áldozataira emlékező vilniusi rendezvényen, 2021. április 21-én

Az Egyesült Államok új nagykövete, Julie Fisher a tekintélyelvű vezető, Aljakszandr Lukasenka és Vlagyimir Putyin orosz elnök tárgyalásait megelőzően találkozott az ország száműzött ellenzéki vezetőjével, Szvjatlana Cihanouszkajával.

A találkozó szerdán volt Vilniusban, a szomszédos Litvánia fővárosában, ahova a korábbi elnökjelölt Cihanouszkaja költözött a belarusz hatóságok nyomására ‒ röviddel azután, hogy Lukasenka magát hirdette ki győztesnek a tavaly augusztusi, széles körben vitatott elnökválasztás után.

Fisher Putyin és Lukasenka moszkvai találkozójának előestéjén találkozott Cihanouszkajával. A két elnök a várakozások szerint az országaik közötti kapcsolatok további elmélyítését vitatja meg.

Még nem foglalta el a posztját

A mai lépés világos üzenet arról, hogy az Egyesült Államok a belarusz néppel van” ‒ mondta Fisher, akit decemberben neveztek ki az USA első követévé Belaruszba 2008 óta, de még nem mutatta be a megbízólevelét Minszkben.

„​Az Egyesült Államok belaruszi nagyköveteként ennek a támogatásnak a megtestesítése az elsődleges számomra.

Ugyanakkor Ned Price külügyi szóvivő arról beszélt a találkozó után, hogy Fisher a jelenlegi körülmények között nem fogja elfoglalni a posztját Minszkben.

„​Ha képesek leszünk újra nagykövetet küldeni Minszkbe, az erős jelzés lesz. De amíg folytatódik az, amit Belaruszban láttunk: az emberi jogok megsértése, az elnyomás, addig nem térhetünk vissza a normális ügymenethez” – közölte Price.

Függetlennek és szabadnak látná

Fisher azt mondta Cihanouszkajával tartott találkozóján: „​Fontos, hogy a nemzetközi közösség felemelje a hangját, és nyíltan beszéljen arról, ami történik, szorosabb figyelemmel kísérje a fejleményeket, és követelje az összes politikai fogoly szabadon engedését Belaruszban.

Cihanouszkaja arról beszélt, hogy Belarusznak meg kellene őriznie függetlenségét és szuverenitását. „​Függetlennek, szabadnak akarom látni Belaruszt, baráti és kölcsönösen előnyös viszonyt ápolva minden országgal. Elsőként és leginkább a szomszédainkkal, de másokkal is”​ ‒ mondta.

Az augusztusi választások óta, amikor is Cihanouszkaja közölte, hogy ő győzött, Belarusz soha nem látott tüntetések és politikai nyugtalanság helyszíne volt. Ellenzéki csoportok azt állították, hogy Lukasenka, aki vaskézzel vezeti 1994 óta az országot, ellopta a választást.

Washington újabb büntetőintézkedései

A belarusz biztonsági erők több mint 34 000 embert tartóztattak le a tüntetőkkel szembeni szigorú fellépés során. A tüntetők bántalmazással és más jogsértésekkel vádolják őket.

A Nyugat visszautasította Lukasenka győzelmének elismerését, és Oroszországon kívül csak néhány ország tartja őt hivatalosan Belarusz elnökének.

A legismertebb ellenzéki vezetők, köztük Cihanouszkaja, elhagyták az országot.

Az Egyesült Államok és az Európai Unió szankciókat léptetett életbe a Lukasenka-rezsimhez köthető magánszemélyekkel és társaságokkal szemben.

A héten Washington megújította a büntetőintézkedéseket kilenc állami társasággal szemben. A lépéstől azt várják, hogy bénító ütést visz be az amúgy is hanyatló belarusz gazdaságnak.

Egy gyilkossági ügy margójára
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:03:35 0:00


Készült az AP és a Reuters írásai alapján
XS
SM
MD
LG