Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az első európai becslések: Le Penék nagyot mentek, de a néppárt biztosan őrzi az első helyet


Az első becsléseket közlik Brüsszelben 2024. június 9-én
Az első becsléseket közlik Brüsszelben 2024. június 9-én

Este fél 9-kor közzétették az Európai Parlamentben a képviselői mandátumok pártcsoportok közötti megoszlására vonatkozó első becsléseket. Ezek tizenegy tagállami exit poll eredményen és tizenhat tagállamban még közvetlenül a voksolás előtt készült felméréseken alapulnak.

Az Európai Néppárt az első, de egészen biztosan még változó becslések értelmében 181, a szociáldemokraták (S&D) 135, a centrista-liberális Renew pedig – harmadik legerősebb frakcióként – 82 helyet szerezhet. Az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) 71, a szélsőjobboldali Identitás és Demokrácia 62 mandátumra lehet jó úgy, hogy egyedül a Marine Le Pen vezette Nemzeti Tömörülés – az előrejelzés szerint – harminc képviselőt küldhet az EP-be. Utánuk következnek 53-ra becsült mandátummal az európai zöldek (18 helyet veszítve az előző ciklushoz képest). A függetlenek között (idetartozik jelenleg a Fidesz is) 51 képviselő foglalhat helyet, és az első becslés ugyanennyi mandátumot előlegez meg (51) az EP-be újonnan bekerülő pártoknak, amelyek a későbbiekben dönthetik el, hova tartanak. A sort 34 képviselővel az Egyesült Baloldal zárja.

A modellezés a jelenlegi Európai Parlament összetételét képezi le, amely valószínűleg több ponton sem tükrözi majd a végleges helyzetet. Az már biztos, hogy a szélsőjobboldal több kulcsfontosságú országban is jól vagy kiemelkedően szerepelt. Le Pen pártja Franciaországban várhatóan az első helyen zár, hasonlóan az osztrák Szabadságpárthoz. Olaszországban Giorgia Meloni középre húzó pártja tarolhat, míg Németországban az Alternatíva Németországért a nagy győzelmet arató CDU/CSU után a második helyen végezhet, és nagyszámú képviselőt küldhet a következő parlamentbe. Belgiumban, azon belül Flandriában ugyanakkor a szélsőjobboldali Vlaams Belangnak meg kell elégednie a második hellyel, akárcsak Geert Wilders pártjának, amely a baloldali/zöld pártszövetség mögött végez a választáson.

Az európai választások előzetes, immár tényleges szavazatokon alapuló eredményeit éjfél előtt közlik Brüsszelben a teljes képviselőházra kivetített eredményekkel.

  • 16x9 Image

    Gyévai Zoltán

    Gyévai Zoltán a Szabad Európa brüsszeli munkatársa. Több mint harminc éve újságíró, ebből 25 évet Brüsszelben dolgozott tudósítóként. Pályáját az Esti Hírlapnál kezdte, majd a Köztársaság című hetilap és a Magyar Hírlap külpolitikai rovatának tagja volt. Ez utóbbit és a Figyelőt az EU központjából tudósította éveken keresztül. A BruxInfo brüsszeli uniós hírportál alapítója és főszerkesztője. Másfél évtizeden át az InfoRádió Brüsszeli hét című műsorának állandó uniós szakértője.

XS
SM
MD
LG