Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az emberek túlnyomó része biztonságban érzi magát a világban


(Képünk illusztráció)
(Képünk illusztráció)

A világ lakosságának 70%-a nem fél, ha este egyedül kell lakóhelye környékén sétálnia, és tízből csaknem heten bíznak a helyi rendőrségben - ez derült ki a Gallup jogrenddel és a közbiztonsággal kapcsolatos elemzéséből. Magyarországon a lakosság túlnyomó része (83%) biztonságban érzi magát.

A Gallup Globális Törvény és Rend (Global Law and Order) című 2020-as riportjában azt elemezte, hogy az emberek világszerte mennyire érzik magukat biztonságban saját lakóhelyükön.

A Gallup amerikai elemző és tanácsadó cég legújabb felmérésében az Egyesült Nemzetek Szövetségének (ENSZ) 2030-ra kitűzött fenntarthatósági céljainak egyikét, a 16-os célt vette kutatásának alapjául, amely többek közt támogatja a „békés és befogadó társadalmak” létrejöttét és az “igazságszolgáltatáshoz való hozzáférés” biztosítását mindenki számára.

Az ENSZ szerint a fenntartható fejlődést világszerte továbbra is jelentősen hátráltatja a „konfliktus, a bizonytalanság, a gyenge intézmények és a korlátozott hozzáférés az igazságszolgáltatáshoz”.

„Ezeket a fenyegetéseket 2020-ban felerősítette a COVID-19 járvány, amely tovább veszélyezteti a világ már így is lassú fejlődési folyamatát afelé, hogy ’békés és befogadó’ társadalmak keletkezhessenek” – olvasható a Gallup Globális Törvény és Rend elemzésében.

A járvány okozta biztonságérzet-vesztés még nem kimutatható

Az elemzés még 2019-ben gyűjtött adatok alapján készült, így az idei globális törvény és rend index pontszámai nem árulkodnak arról, hogy az emberek biztonságérzete mennyire változott meg a világjárvány, az amerikai rendfenntartással vagy a belarusz választásokkal kapcsolatos tüntetések, az idén több helyen kiújuló háborús konfliktusok, illetve a terrortámadások során.

Viszont az idei eredmények segítségével jövőre könnyen kimutathatóvá válik majd, hogy a 2020-as év nehézségei milyen változásokat okoztak az emberek biztonságérzetében.

A jogrenddel és rendészettel kapcsolatos kérdésekre adott válaszok alapján jól kimutatható, hogy az eddigi pár év során világszerte nem történt jelentős változás az emberek biztonságérzetét illetőleg, amely aggasztó azokra az országokra nézve, akik évek óta alacsony indexpontszámmal rendelkeznek.

A felmérés eredményei azonban bizakodásra is okot adnak, hiszen a dél-amerikai országokban az indexpontszámok növekedése arra utal, hogy egyre többen érzik magukat biztonságban saját lakhelyükön.

Mit jelent a globális „törvény és rend” index?

A törvény és rend index nem más, mint egy összesített pontszám, amely azt veszi számításba, hogy az emberek mennyire bíznak a helyi rendőrségben, milyen a személyes biztonságérzetük, valamint az elmúlt évben mennyi lopás, támadás vagy bántalmazás érte őket.

Minél magasabb a pontszám, annál nagyobb a lakosságnak azon aránya, akik biztonságban érzik magukat.

A világ 2019-es mutatója a lehetséges 100-ból 82 volt, és lényegében nem változott az előző évi indexhez képest. Ennél az átlagnál kilencven ország eredménye volt alacsonyabb.

Magyarországon a világátlagnál jobb a helyzet

Magyarország törvény és rend indexe 83-as - Észtországgal, Észak-Ciprussal, Olaszországgal, az Egyesült Királysággal, illetve Dél-Koreával és Malajziával együtt - egy indexponttal magasabb a globális átlagnál. Ez azt jelenti, hogy hazánkban tízből nyolcan biztonságban érzik magukat.

A környező országok közül Ukrajna (69) mondhatja magáénak a legalacsonyabb indexet, de Szlovákia (80), Horvátország (80) és Románia (77) is a globális átlag alatti mutatóval rendelkezik.

Szomszédaink közül Ausztriában érzik a legnagyobb biztonságban magukat az emberek; az ország 92-es index számával az előkelő hatodik helyet foglalja el – Norvégia mögött és Svájc előtt - a világ országainak listáján.

Szerbiában (84) és Szlovéniában (90) is jobban bíznak a közbiztonságban a helyiek, mint nálunk.

Kelet-Európában az elmúlt három évben az emberek biztonságérzete összességében nem változott, már 2017 óta minden évben 81-es a régió indexe.

Szingapúr a legbiztonságosabb, Afganisztán a legkevésbé

A legmagasabb és legalacsonyabb index pontszámmal rendelkező országok nagyjából megegyeztek az elmúlt években.

A listát már évek óta Szingapúr vezeti, idén 97 ponttal áll az első helyen. A legutolsó pedig már két egymást követő évben is Afganisztán 43 indexponttal.

Bár az Egyesült Államok nem került be a világ 10 legbiztonságosabb országába, 2019-ben a globális átlagnál jobban teljesített, hiszen 85-ös a törvény és rend index pontszáma.

Az Egyesült Államok fej-fej mellett halad több európai országgal, köztük Írországgal, Franciaországgal és Svédországgal is.

Világszerte tíz emberből csaknem hét (69%) mondta, hogy biztonságban érzi magát, ha este egyedül sétál az utcán ott, ahol él. Ez az arány változatlan a tavalyihoz képest.

Hogyan számítják ki az index pontszámokat?

A 2020-ban készült Globális Törvény és Rend riporthoz 2019-ben 144 országból több mint 175 ezer embert kérdeztek meg telefonon vagy személyesen arról, hogy mennyire érzik magukat biztonságban saját lakhelyükön.

A megkérdezetteknek négy kérdésre kellett válaszolniuk: (1) bíznak-e a helyi rendőrségben, (2) biztonságban érzik-e magukat, ha este egyedül kell sétálniuk, (3) az elmúlt egy évben elloptak-e valamit tőle vagy családtagjától, illetve hogy (4) az elmúlt 12 hónapban érte-e őket bármilyen támadás.

XS
SM
MD
LG