Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az ENSZ aggodalmát fejezte ki az ukrajnai gabonamegállapodás jövője kapcsán


Gabona rakodása az ukrajnai Izmajilban 2023. április 26-án
Gabona rakodása az ukrajnai Izmajilban 2023. április 26-án

Amennyiben addig nem sikerül megegyezni a hosszabbításról Oroszországgal, július 17-én lejár az ukrajnai gabonaexport újraindításáról tavaly nyáron megkötött szerződés, amely kulcsfontosságú a világ élelmezésbiztonsága szempontjából is.

Rebeca Grynspan, az ENSZ Kereskedelmi és Fejlesztési Konferenciájának (UNCTAD) vezetője kiemelte: „Kétségtelenül aggódunk, mivel az Isztambulban aláírt két megállapodás rendkívül fontos az élelmezés biztonsága és a fejlődő országok szempontjából a globális Délen.”

Az UNCTAD és Törökország is fontos szerepet játszott közvetítőként az egyezség tavaly júliusi tető alá hozásában. Ennek fő célja az orosz tengeri blokád miatt ellehetetlenült ukrán gabonakivitel újraindítása volt, ezáltal csillapítva a súlyosbodó globális élelmezési válságot.

A megállapodás hatályát már háromszor kiterjesztették, de az utóbbi két alkalommal százhúsz helyett már csak hatvan napra, így jelenleg július 17-ig van érvényben.

Ezzel párhuzamosan a felek arról is megegyeztek, hogy a nemzetközi közösség nem gördít akadályokat az orosz élelmiszer és műtrágya exportja elé, márpedig a Kreml azt állítja, hogy ezt nem tartják be.

Közvetlen büntetőintézkedések nincsenek érvényben az orosz gabonaexportra vonatkozóan, bizonyos orosz pénzintézetek, cégek és személyek ellen ugyanakkor rendeltek el szankciókat, amelyek nehezítik a szállítást Moszkva szerint.

Az Egyesült Államok elutasította az orosz panaszt. Linda Thomas-Greenfield amerikai ENSZ-nagykövet leszögezte: „Ugyanannyi műtrágyát és gabonát exportálnak, ha nem többet, mint az invázió előtt.”

Ehhez kapcsolódóan: Kihatással voltak-e a nyugati szankciók az orosz gabonaexportra?

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerdán arról számolt be, hogy még nem hoztak végleges döntést a megállapodás hatályának kiterjesztéséről, de szavai szerint időben sor kerül majd a bejelentésre.

„Van még idő teljesíteni a szerződések azon részeit, amelyek aggasztják hazánkat. Eddig ez nem történt meg, és jelen állás szerint sajnos nincs különösebb okunk az alku meghosszabbítására” – fogalmazott.

Grynspan rámutatott, hogy minden félnek fontos érdeke az élelmiszerek és a műtrágya árának további csökkentése, a piac stabilizálása.

„Az ENSZ elkötelezett amellett, hogy mindent megtegyen a megállapodások meghosszabbításáért. Azt reméljük, hogy biztosíthatjuk kiterjesztésüket a legsérülékenyebb helyzetben lévő államok és emberek érdekében” – mondta.

Ehhez kapcsolódóan: Az ukrán gazdaságok munkaerőt veszítenek a háború miatt, ami tovább nehezíti a betakarítást

Az alku csaknem egy éve alatt eddig mintegy 32,8 millió tonnát exportáltak a világszervezet adatainak alapján, ennek több mint fele kukorica, nagyjából negyede búza volt.

Az UNCTAD vezetője tudatta, hogy tárgyaltak Genfben az orosz delegációval, de nem kizárt, hogy még a napokban Moszkvába is elutaznak a megbeszélések folytatása céljából.

Az ügy egyre sürgetőbb, mivel júniusban kezdődött a betakarítás Ukrajnában, a tranzitútvonal kiesése pedig nehéz helyzetbe hozná Kijevet és az importáló államokat. A szárazföldi útvonalak kapacitása jóval alacsonyabb a hajózásénál, ráadásul az ukrán gabonadömping már így is felzúdulást keltett a régióban.

Készült az AFP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG