Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az ENSZ különmegbízottja engedné versenyezni az ukrán frontot megjárt orosz sportolókat is


Orosz zászló az olimpiai karikák felett a szocsi téli olimpián, 2014. február 18-án
Orosz zászló az olimpiai karikák felett a szocsi téli olimpián, 2014. február 18-án

Lehetővé kellene tenni azon orosz sportolók részvételét is a nemzetközi sportrendezvényeken, akik részt vettek az ukrajnai invázióban, de nem követtek el háborús bűncselekményt – jelentette ki az ENSZ kulturális jogokért felelős különmegbízottja.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak (NOB) is tanácsokat adó Alexandra Xanthaki előző nap leszögezte, hogy szerinte az orosz hadseregnek csupán azokat a tagjait kellene eltiltani, akiknél felmerült a gyanúja háborús vagy emberiség elleni bűncselekménynek, népirtásnak, háborús propagandának.

A 2024-es párizsi olimpia miatt egyre aktuálisabbá válik a téma, a NOB várhatóan kedden teszi közzé friss irányelveit az orosz és belarusz atléták indulására vonatkozóan.

Ehhez kapcsolódóan: Párizs polgármestere: Nem lesz orosz csapat az olimpián, ha folytatódik a háború

Az ukrán kormány azt akarja elérni, hogy egyáltalán ne vehessenek részt orosz sportolók a játékokon, és rámutatott, hogy a közelmúltban érmet szerző versenyzők jelentős részének köze volt a fegyveres erőkhöz.

Xanthaki hivatalos Twitter-oldalán kiemelte, hogy véleménye szerint a háborúban részt vevő sportolók indulását is lehetővé kell tenni semleges státuszban, nemzeti szimbólumaik használata nélkül.

A görög jogász később kifejtette: közel sem egyedülálló, hogy férfiakat besoroznak egy háborúba, és ott parancsokat kell végrehajtaniuk, akár emberéletek kioltására vonatkozóan is. Ennek kapcsán „illegális agresszív” konfliktusokra hivatkozott Afganisztánban, Irakban, Izraelben és Szíriában.

„Nem vonhatunk felelősségre mindenkit, aki csak részt vesz hazája illegális háborúiban. Azokat viszont muszáj, akik bűncselekményeket követnek el” – írta.

Közölte, hogy az ukránok hevesen tiltakoztak az értékelése ellen, azonban a globális dél országait képviselő sportolók jórészt egyetértettek vele.

Ehhez kapcsolódóan: Lengyelország negyven ország tiltakozására számít az oroszok részvétele ellen az olimpián

Nem tudni, hogy mennyiben fogja követni az illetékes álláspontját a Nemzetközi Olimpiai Bizottság.

A NOB tavaly februárban azt javasolta, hogy ne engedjék versenyezni az orosz és belarusz sportolókat. Idén januárban az általános tilalmat enyhítve azt javasolták, hogy azok a sportolók, akik nem vesznek részt aktívan a háború támogatásában, bizonyos feltételek mellett, semleges státuszban, nemzeti szimbólumaik használata nélkül indulhassanak a nemzetközi versenyeken.

A döntést követően Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a jövő évi párizsi olimpia bojkottjával fenyegetett, több ország pedig felszólította a NOB-ot, hogy „tisztázza a semlegesség fogalmát”.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.

Maradjon velünk!

  • Szabad Európa a mobilján: töltse le ingyenes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

A stabil mobilkapcsolat érdekében a weboldal egyes funkciói az applikációban csak korlátozottan érhetők el.

XS
SM
MD
LG