Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az ENSZ segítséget kér a tengeren menekülő rohingjáknak


Rohingja menekültek orvosi ellátást kapnak az indonéziai Pidie városában 2022. december 26-án
Rohingja menekültek orvosi ellátást kapnak az indonéziai Pidie városában 2022. december 26-án

Az ENSZ menekültügyi szervezete (UNHCR) sürgette az országokat, hogy nyújtsanak segítséget a tengeren rekedt rohingja muszlimoknak, miután legalább húszan meghaltak közülük, és több százan hetekig tartó sodródás után megérkeztek Indonéziába.

Az elmúlt másfél hónapban csaknem ötszáz rohingja érte el Indonéziát, míg sokan a számos segítségkérés és felhívás ellenére sem cselekedtek – olvasható az UNHCR közleményében.

A szervezet közölte, hogy 2022 az elmúlt csaknem egy évtized egyik leghalálosabb éve volt a tengeren a rohingják számára, akik közül egyre többen menekülnek a bangladesi menekülttáborokból a szörnyű körülmények elől. Egy 180 embert szállító hajó valószínűleg december elején süllyedt el, a jogvédő csoportok szerint az összes menekült meghalt.

A rohingjákat régóta üldözik a buddhista többségű Mianmarban. Évek óta sokan a szomszédos országokba, például Thaiföldre és Bangladesbe menekültek, illetve november és április között, amikor nyugodtabb a tenger, a muszlim többségű Malajziába és Indonéziába mentek hajón.

Csaknem egymillióan élnek zsúfolt körülmények között Bangladesben, köztük sokan abból a több százezer emberből, akik 2017-ben menekültek el a mianmari hadsereg gyilkosságai elől. A hadsereg tagadja az emberiség elleni bűncselekmények elkövetését.

Jogvédő csoportok szerint jelentősen emelkedett azok száma, akik megszöknek a menekülttáborokból, a tavalyi mintegy ötszázról idén 2400-ra.

Veszélyes utazás

Az indonéziai Szumátra szigetén, Aceh tartományban hétfőn partra sodródott egy hajó, amelyen 174 rohingja utazott, többségük kiszáradt, fáradt és sürgős orvosi ellátásra szorult, miután hetekig voltak a tengeren – közölte a helyi katasztrófavédelmi ügynökség.

Néhány túlélő éhezésről és a kétségbeesésről mesélt, és elmondta, hogy az utasok közül több mint húszan meghaltak a Bangladesből Indonéziába vezető negyvennapos úton, mert elfogyott az élelem, és a hajó léket kapott.

„A legnagyobb bangladesi menekülttáborból jöttünk azzal a reménnyel, hogy az indonéz emberek lehetőséget adnak nekünk a tanulásra” – mondta Umar Farukh, aki egy olyan menekülttáborban van, ahol rohingja férfiak, nők és gyerekek zsúfolódtak össze, és indonéz orvosok látják el őket.

A thaiföldi hatóság hat embert mentettek meg, akik az Andamán-tengeren egy úszó víztartályba kapaszkodva sodródtak. A túlélők arról számoltak be, hogy hajójukat nem engedték kikötni Malajziában, ezért visszafordultak Banglades felé.

Malajzia tengerészeti minisztériuma nem válaszolt az ügyben feltett kérdésekre.

A hétfői indonéziai eset óta a bangladesi hatóságok megpróbálják megakadályozni, hogy az emberek életüket kockáztatva csónakon keljenek útra Délkelet-Ázsiába.

„Minden tőlünk telhetőt megteszünk, hogy megakadályozzuk ezeket a veszélyes utazásokat” – mondta Mohammad Mizanur Rahman bangladesi menekültügyi biztos a Reutersnek.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG