Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az idei év végére elérheti a 35 ezret az EU által kiképzett ukrán katonák száma


Ukrán katonák franciaországi kiképzésen 2023 novemberében
Ukrán katonák franciaországi kiképzésen 2023 novemberében

Ukrajna szövetségesei annak ellenére folytatják kiképzési programjaikat, hogy az izraeli fegyveres konfliktus valamelyest elterelte a nemzetközi figyelmet a kelet-európai ország helyzetéről.

Ukrán katonák gyakorlatoznak többek között Franciaországban. A fegyverropogás állandó, de ezúttal nincsenek halottak vagy sebesültek, az „ellenséges” francia csapatok célja a kiképzés.

Hamarosan azonban mindez túlságosan is valóságossá válik a résztvevők számára, miután hazatérnek, és kiküldik őket a frontra harcolni a megszálló orosz egységek ellen.

Miközben már több százezer áldozatot követelt a másfél éve tomboló háború Ukrajnában, a nyugati államok által folytatott kiképzési programok nagy segítséget jelentenek a védelmi erők számára, növelve a győzelem esélyét.

Az pedig a hosszú távú támogatásra vonatkozó szövetségesi ígéretek komolyságát jelzi, hogy mindez a közel-keleti helyzet fellángolása ellenére zavartalanul folyik.

Franciaország idén körülbelül hétezer ukrán katonát képez ki az Európai Unió programjának részeként, egy részüket francia, egy másik részüket lengyel támaszpontokon.

Az EU-misszió eredeti célkitűzése 15 ezer katona felkészítése volt, de ezt jelentősen túlteljesítették. Év végére a résztvevők száma várhatóan eléri a 35 ezret. A közösség huszonhét tagállama közül hármat leszámítva mindegyik részt vett valamilyen formában a kiképzésben.

Az Egyesült Államok eddig mintegy 18 ezer ukránt képzett ki, a többségüket Németországban, további ezer fő jelenleg is részt vesz a programban.

Nagy-Britannia már nagyjából harmincezer embert fogadott e célból az elmúlt tizenhét hónapban; ez a második világháború óta példa nélküli a londoni kormány szerint.

Az alapkiképzésen felül mást is tanítanak egyes résztvevőknek, például elsősegélynyújtást, aknamentesítést, illetve felkészítenek vízi támadások indítására és különböző eszközök javítására is.

Ehhez kapcsolódóan: Kimerülten vágnak neki az ukrán katonák a háború második telének

Az AP amerikai hírügynökség tudósítása szerint jól látható volt a franciaországi kiképzésben részt vevők eltökélt, mosolytalan arckifejezésén az aggodalom. Becenéven szólítják egymást, egy-egy roham után hangos káromkodás hallatszott.

A kiképzők állati maradványokat helyeztek el a lövészárkokba azzal a céllal, hogy ezzel is felkészítsék a katonákat arra, ami a harctéren vár rájuk.

A francia program irányítója hangsúlyozta: „Világosan látni, hogy viszonylag befagyott a frontvonal Ukrajnában, a szemben álló felek nagyon hasonló doktrínát alkalmaznak.”

„Ezért most az egyik kulcs ennek megtörése érdekében, hogy olyan manőverező taktikákat próbálunk kifejleszteni, amelyek megzavarhatják, felrázhatják az ellenséget” – jelentette ki.

Egyebek mellett az ukránok egy település védelmét is gyakorolták a támadásokkal szemben. A nyelvi nehézségek áthidalásában tolmácsok segítenek.

Az ukrán energiaipari óriások intenzívebb orosz támadásokra számítanak a télen
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:05 0:00

A franciák rámutattak, hogy tapasztalataik szerint nem bölcs túl szoros kapcsolatba kerülni az általuk kiképzettekkel, mert szinte biztos, hogy közülük többen is el fognak esni a harcokban. Ennek megfelelően például még az is utasításba van adva, hogy akármilyen bajtársiassá válik is a viszony, ne cseréljenek telefonszámot vagy más elérhetőséget.

„Fel kell égetned a hidakat, máskülönben túl sok kérdést teszel fel magadnak. Amikor megtudod, hogy ez vagy az meghalt, felmerül benned, hogy milyen hibát követtél el: Eleget dolgoztunk ezen vagy azon a taktikán? Kitartóbbnak kellett volna lennem ezen a ponton?” – mondta az egyik kiképző.

„Megteszünk minden tőlünk telhetőt. Fölösleges önkínzás azt kérdezgetni utána magadtól, mit hibáztál, mit csinálhattál volna jobban” – tette hozzá.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG