Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az EU megtiltja az erdőirtásból származó áruk behozatalát


Erdőirtás ellen tiltakozó tüntető Brüsszelben 2020. október 29-én
Erdőirtás ellen tiltakozó tüntető Brüsszelben 2020. október 29-én

Az Európai Unió kedden megállapodott egy új törvényről, amely megakadályozza, hogy a vállalatok szóját, marhahúst, kávét és más olyan árukat értékesítsenek az EU piacán, amelyek kapcsolódnak az erdőirtásokhoz szerte a világon.

A törvény előírja a társaságoknak, hogy áruik uniós eladása előtt nyilatkozattal bizonyítsák: ellátási láncaik nem járulnak hozzá az erdők pusztításához – máskülönben súlyos pénzbírságra számíthatnak.

„Remélem, hogy ez az innovatív szabályozás lendületet ad az erdők védelmének világszerte, és inspirál más országokat is a COP15-ön” – mondta Christophe Hansen, az Európai Parlament vezető tárgyalója.

Az erdőirtás az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának egyik fő forrása, ami éghajlatváltozáshoz vezet. Ez lesz a középpontban a héten az ENSZ COP15 konferenciáján, ahol az országok globális megállapodásra törekszenek a természet védelmében.

Az EU-tagországok és az Európai Parlament tárgyalói kedden hajnalban kötöttek megállapodást a törvényről.

A szójára, a marhahúsra, a pálmaolajra, a fára, a kakaóra és a kávéra, valamint egyes származtatott termékekre, például bőrre, csokoládéra és bútorokra vonatkozik majd. Az uniós jogalkotók kérésére belevették a körbe a gumit, a faszenet, illetve néhány pálmaolaj-származékot is.

Ehhez kapcsolódóan: A klímaváltozást nagyobb gondnak tartjuk, mint a járványt vagy a hírek hamisítását

A vállalatoknak be kell majd mutatniuk, hogy mikor és hol állították elő az árut, és ellenőrizhető információval kell rendelkezniük arról, hogy erdőirtásmentesek, vagyis nem 2020 után kiirtott erdők helyén termesztették őket.

Azt is igazolniuk kell, hogy az áru előállítása során tiszteletben tartották az őslakosok jogait.

Az előírások be nem tartása akár a vállalat forgalmának négy százalékáig terjedő bírságot is vonhat maga után egy uniós országban.

Az EU országai és parlamentje most hivatalosan is jóváhagyja a jogszabályt. A törvény húsz nappal később léphet hatályba, bár egyes esetekben ez 18 hónap is lehet.

Az EU-tagországoknak ellenőrzést kell végezniük a magas erdőirtási kockázattal rendelkező országokból exportáló vállalatok kilenc százalékánál. Az átlagos kockázatú országok esetében három, az alacsony kockázatúaknál pedig egy százalék az arány.

Több ország, köztük Brazília, Indonézia, Kolumbia és Malajzia bírálta az EU tervét, arra figyelmeztettek, hogy a szabályok megterhelők és költségesek lesznek.

Virginijus Sinkevičius, az EU környezetvédelmi biztosa a Reuters hírügynökségnek hétfőn elmondta, hogy ellátogatott a törvény által érintett országokba, vagy legalábbis beszélt velük, és az EU együtt fog működni ezekkel az országokkal a szabályok végrehajtásához szükséges kapacitás fejlesztésében.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG