Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az EU bezárta a kiskaput, amellyel uniós országok fegyvereket adhattak el Oroszországnak


A német Panzerfaust 3 tankelhárító rakéta bemutatója egy katonai bázison Warenben, Németországban 2014. szeptember 18-án (képünk illusztráció)
A német Panzerfaust 3 tankelhárító rakéta bemutatója egy katonai bázison Warenben, Németországban 2014. szeptember 18-án (képünk illusztráció)

Az Európai Unió bezárta azt a kiskaput, amely annak ellenére is lehetővé tette az uniós kormányoknak a fegyverexportot Oroszországba, hogy 2014-ben embargót vezettek be, miután Oroszország annektálta az Ukrajnához tartozó Krím félszigetet. Csak tavaly több tízmillió euró értékben jutott így fegyverekhez Oroszország.

Uniós tagállamok 2021-ben 39 millió euró (14,7 milliárd forint) értékben adtak el fegyvereket és lőszereket Oroszországnak az Európai Bizottság által közölt legfrissebb adatok szerint – ez több mint ötvenszázalékos növekedés 2020-hoz képest, amikor az eladások értéke 25 millió euró (9,4 milliárd forint) volt, ahogy a korábbi években is.

Az Európai Unió 2014 júliusában tiltotta meg a fegyverexportot Oroszországba, válaszul arra, hogy Moszkva annektálta a Krím félszigetet. A szankciók egyik záradéka azonban lehetővé tette a még 2014 augusztusa előtt aláírt szerződések teljesítését.

A nagy védelmi iparral rendelkező országok, például Franciaország és Németország a legnagyobb exportőrök közé tartoztak.

Ezt a kiskaput kezdte el kritizálni néhány uniós tagállam, miután Oroszország február 24-én megkezdte az inváziót Ukrajna ellen, amelyet a Kreml különleges katonai műveletnek nevez.

A Kreml ukrajnai harcának gyengítése érdekében az EU öt körben átfogó szankciókat vezetett be az Oroszországba irányuló exportra, amelyek a védelmi ipar által felhasznált technológia számos részét is érintették.

Az uniós kormányok azonban arról nem tudtak rögtön megegyezni, hogy megszüntessék a fegyvereladásokat érintő kivételt. Csak a múlt héten sikerült ebben megállapodni, és az ötödik uniós szankciócsomag részeként bezárták azt a kiskaput, amely lehetővé tette a fegyverexportot – mondták a Reuters hírügynökségnek uniós diplomaták.

Az EU hivatalos lapjában április 8-án jelent meg az a rendelet, amely törli ezt a mentességet.

Az Európai Bizottság nem említette meg a kiskapu bezárását az ötödik szankciócsomagról szóló nyilvános közleményében.

A szankciók előkészítéséért felelős uniós bizottság nem javasolta az erről szóló módosítást, mert nem volt világos, hogy mind a 27 uniós tagállam támogatja-e – közölték diplomaták.

Egy múlt heti találkozón azonban a küldöttek megállapodtak a szöveg módosításában, miután néhány kormány, köztük Lengyelország és Litvánia ismét bírálatát fejezte ki – mondták a találkozón részt vevő diplomaták.

Maradjon velünk!

  • Szabad Európa a mobilján: töltse le ingyenes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

A stabil mobilkapcsolat érdekében a weboldal egyes funkciói az applikációban csak korlátozottan érhetők el.

XS
SM
MD
LG