Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az EU eltörölné a tagállami aranyútlevél-programokat


Magyar útlevél
Magyar útlevél

A jelentős befektetésért cserébe állampolgárságot kínáló, úgynevezett aranyútlevél-programok eltörlésére, illetve az oroszok és belaruszok számára pénzért kibocsátott vízumok kiadásának felfüggesztésére szólította fel a tagállamokat hétfőn az Európai Bizottság.

Múlt héten az Európai Parlament kezdeményezte a régóta komoly biztonsági kockázatnak tekintett, több milliárd eurós állampolgársági és vízumbiznisz szigorúbb szabályozását.

A brüsszeli testület szerint számos olyan orosz állampolgár is EU-s útlevelet vagy vízumot vásárolhatott magának, akit szankcióval sújtottak az elmúlt hetekben az ukrajnai háború miatt, így a korlátozások ellenére is szabadon utazhatnak a schengeni övezetben.

Ezzel kapcsolatban arra is felszólították a közösség tagállamait, hogy ellenőrizzék, vannak-e ilyen személyek az érintettek között. Ha igen, akkor a nemzeti hatóságoknak kell eldönteniük, hogy visszavonják-e a kiadott útlevelet.

Az EU az orosz invázió megindítása óta csaknem hétszáz politikus, üzletember és katonai vezető ellen rendelt el büntetőintézkedéseket.

Jelenleg csak Bulgáriában, Cipruson és Máltán működik aranyútlevél-program, de már mindhárom ország bejelentette a felszámolását. Korábban Magyarországon ilyen volt a letelepedésikötvény-program.

A G7 friss cikke szerint az európai uniós országok 2010 óta százezernél is több állampolgárságot, illetve tartózkodási engedélyt osztottak ki pénzért külföldieknek. A 2010 és 2019 közötti adatok szerint minden negyedik letelepedési engedélyt Magyarország bocsátotta ki.

Mint írták, egy évtized alatt hárommilliárd euró befektetésért cserében négyezer orosz kapott az EU-ban állampolgárságot, mintegy húszezer pedig letelepedési engedélyt.

Aranyvízum-program több tagállamban is működik valamilyen formában, ennek eltörlését most sem kérték, csak az ellenőrzések szigorítását, valamint az orosz és belarusz állampolgárok kizárását a tartózkodási engedélyek kiadásából.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG