Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az EU hamarosan megkezdi a tizenkettedik orosz szankciós csomag vitáját


Josep Borrell, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője Kijevben 2023. október 1-jén
Josep Borrell, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője Kijevben 2023. október 1-jén

Az európai uniós tagállamok következő héten megkezdik az egyeztetést az Oroszországgal szembeni büntetőintézkedések újabb körére vonatkozó javaslatról.

Az EU az ukrajnai háború tavaly februári megindítása óta már tizenegy szankciós csomagot fogadott el, amelyek fő célja az orosz hadigépezet működtetésére fordítható anyagi források elapasztása. Jelenleg mintegy 1800 természetes és jogi személlyel szemben vannak érvényben korlátozások.

A közösség eddig nem vette fel a feketelistára a világ legnagyobb gyémántkitermelő vállalatát, az orosz állami tulajdonú Alrosát, még ha több nagy nyugati ékszercég saját hatáskörben bojkottot is hirdetett vele szemben.

Ebben most változás jöhet, ugyanis Josep Borrell, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője egy friss interjúban közölte, hogy a világ iparilag legfejlettebb demokráciáit tömörítő csoport (G7) tagállamai zöld utat adtak az intézkedés elfogadásához.

Ehhez kapcsolódóan: Megállapodás született az Európai Unió tizenegyedik szankciós csomagjáról

Diplomáciai források szerint az Európai Unió erre várt a tilalom elrendelésével. Egy névtelenséget kérve nyilatkozó tisztségviselő arról számolt be, hogy jövő hét elejére várható az Európai Bizottság javaslata, majd a tagországok erről szóló vitája.

„A terv az, hogy az Európai Bizottság a következő napokban elfogadja a csomagot, aztán az Európai Unió Tanácsa elé kerül jóváhagyásra” – mondta.

A G7-országok szeptember óta tárgyalnak az orosz drágakőimport korlátozásának lehetőségeiről, hatékony nyomon követéséről.

Az EU felkérésére ezzel kapcsolatban elkészített belga javaslat elemei a várakozás szerint jelentős részben visszaköszönnek majd a brüsszeli testület előterjesztésében.

Lengyelország és Észtország szankció alá vonná a cseppfolyósított földgáz (LNG) behozatalát is, a blokk azonban ezt valószínűleg nem fogja támogatni az energiabiztonság fenntartására tekintettel.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke kijelentette, hogy az orosz gyémántimport betiltása mellett száz magánszeméllyel szemben foganatosíthatnak vagyonbefagyasztást és beutazási korlátozást, illetve szigoríthatják az orosz kőolajra vonatkozó ársapka alkalmazását.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG