Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az EU-nál fúrná meg a kannabisz legalizálását egy német ellenzéki politikus


Képünk illusztráció
Képünk illusztráció

Bajorország tartomány konzervatív egészségügyi minisztere szerdán az Európai Bizottsághoz fordult a kannabisz németországi legalizálására vonatkozó szövetségi kormányzati tervek megakadályozása érdekében.

Klaus Holetschek arról számolt be, hogy találkozott Monique Pariat-val, a brüsszeli testület migrációs és belügyi főigazgatóságának vezetőjével, akinek elmondta, hogy a német kormány tervei nem pusztán veszélyesek az emberek egészségére, de meggyőződése szerint sértik az európai uniós jogot is.

Érvelésében két korábbi közösségi megállapodásra hivatkozott, amelyek előírják a kábítószerek, így a kannabisz előállításának és árusításának tilalmát is a tagállamok számára.

Karl Lauterbach német egészségügyi miniszter nemrég bejelentette, hogy terveik szerint engedélyezni fogják a marihuána fogyasztását a 18 éven felüliek számára. Egy személy saját fogyasztásra három tő kendert termeszthetne. A birtokolható kannabisz mennyiségét 20 grammban, az értékesíthető kenderszármazékok maximális THC-tartalmát 15 százalékban határoznák meg.

A tárcavezető úgy vélekedett, hogy a javasolt szabályozás modellértékű lehet Európa más országaiban is, ugyanakkor közölte, hogy a kormány egyeztetni fog az ügyben az Európai Bizottsággal, meggyőződik arról, hogy minden összhangban van-e az EU-s joggal, és csak ez esetben nyújtja be a törvénytervezetet.

A hárompárti szociáldemokrata–zöld–liberális kormánykoalíció terveit a legnagyobb ellenzéki erőnek számító jobbközép, úgynevezett uniópártok ellenzik.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG