Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az EU nem örül, hogy Kína támogatja Oroszországot az ukrajnai háborúban


A kínai elnök beszédet mond orosz kollégája társaságában egy moszkvai fogadáson 2023. március 21-én
A kínai elnök beszédet mond orosz kollégája társaságában egy moszkvai fogadáson 2023. március 21-én

Az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője kedden kirohanást intézett Kína ellen, amiért támogatja Oroszországot az ukrajnai invázió idején, ami szerinte „durván sérti” Pekingnek az ENSZ-ben vállalt elkötelezettségeit.

„Nem lehet az agresszor oldalán állni – mondta Josep Borrell. – Egyértelmű elvárás az ENSZ Biztonsági Tanácsának állandó tagjától, hogy kiálljon a nemzetközi szabályokon nyugvó rend védelmében, és Kína erkölcsi kötelessége, hogy hozzájáruljon a tisztességes békéhez.”

A Brüsszelben tartózkodó amerikai külügyminiszter, Antony Blinken mellett állva Borrell határozottan elítélte az országot, amely partnerből egyre inkább riválissá vált a globális színtéren.

Megjegyzései közvetlenül Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és Emmanuel Macron francia elnök kínai látogatása előtt hangzottak el. Mindketten azt fogják hangsúlyozni, hogy az EU és Kína kapcsolatai Peking Oroszországgal ápolt barátságán múlnak.

Macron és Von der Leyen Hszi Csin-ping elnökkel tervezett csütörtöki megbeszélésén óvni akarja Kínát attól, hogy fegyvereket küldjön Oroszországnak.

Jóllehet Peking semlegesnek mondja magát a háborúban, Hszi két héttel ezelőtti moszkvai látogatása mind látványban, mind retorikában olyan benyomást keltett, mintha megbízható barátok volnának Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.

„Egyetértettek abban, hogy nincs szükség nukleáris fegyverek telepítésére külföldre – mondta Borrell a moszkvai találkozóról. – Néhány nappal később Oroszország taktikai fegyvereket, nukleáris taktikai fegyvereket telepített Belaruszba” – tette hozzá Putyin bejelentésére utalva.

Borrell azt mondta, szeretné, ha Peking változtatna az álláspontján annak érdekében, hogy a kapcsolatok ne romoljanak meg.

„Egyértelműen közöltük Kínával, hogy az orosz atrocitásokkal és háborús bűnökkel kapcsolatos álláspontja határozza meg kapcsolataink minőségét” – mondta.

Készült az AP beszámolójának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG