Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

EU-párti fiatalok állnak a „külföldiügynök-törvény” elleni tüntetések élén Georgiában


Tüntetők Tbilisziben 2024. május 9-én
Tüntetők Tbilisziben 2024. május 9-én

A húszéves Irakli egy szélesebb körű küzdelem részeként tekint a parlament előtt mindennapossá vált esti tüntetésekre, amelyben neki és generációja többi tagjának különleges szerepe van.

Az egyetemista számos csoporttársával együtt hetek óta részt vesz a demonstrációkon a külföldi ügynökökről szóló, sokat bírált törvény ellen, amelyet ennek ellenére kedden a parlament harmadik és egyben végső olvasatban elfogadott.

„Minden eseményt, amely fontos volt Georgia történelmében, a fiatalok határoztak meg” – jelentette ki a Tbiliszi Állami Egyetem campusán, ahol a héten több száz diák hagyott ki órákat tiltakozásul.

„Ez georgiai hagyomány” – mutatott rá, utalva az állam függetlenségét kivívni kívánó mozgalomra a Szovjetunió összeomlásának időszakából.

Ehhez kapcsolódóan: Georgiában a parlament a tömeges tiltakozások dacára jóváhagyta a vitatott „külföldiügynök-törvényt”

Szinte folyamatosan az utcán vannak a tizen- és huszonévesek azóta, hogy a kormány bejelentette, hogy ismét beterjeszti a tavaly már elvetett „külföldiügynök-törvényt”, amelynek alapján minden egyes szervezetnek jelentős pénzbírság terhe mellett nyilvántartásba kellene vetetnie magát, amennyiben finanszírozása legalább húsz százaléka külföldről származik.

Bár a tiltakozás szélesebb körű volt, a fiatalok különösen hangosak és láthatók voltak. Hétfőn például több oktatási intézményben is akadémiai sztrájkot hirdettek országszerte.

Az ellenzék orosz törvényként hivatkozik a jogszabályra, ugyanis Moszkva hasonló intézkedést fogadott el a független sajtó és a Kremllel szemben kritikus szervezetek megbélyegzésére.

Sokan úgy gondolják, hogy a törvény a tekintélyelvűség irányába mozdítaná az országot, és sértheti az európai uniós csatlakozási törekvéseket.

Ehhez kapcsolódóan: Miért robbantott ki tüntetéseket a „külföldi befolyás” visszaszorítását célzó törvény Georgiában?

A kormányzó Georgiai Álom, amely az ország EU-, illetve NATO-ambíciói ellenére szorosabbra fonta a kapcsolatot Oroszországgal, elsősorban azzal érvel, hogy a törvényre az átláthatóság és az „álliberális értékek” elleni küzdelem érdekében van szükség.

Az Európai Unió figyelmeztetett, hogy a törvény komoly akadályt jelenthet az integrációs folyamatban. A közösséghez való csatlakozásnak a kormány Nyugat-ellenes retorikai fordulata ellenére is igen magas a támogatottsága a tavaly óta EU-tagjelölt országban.

Az elsőéves informatikushallgató Laliko leszögezte, hogy az európai jövő érdekében kell szembeszállni a törvénnyel.

Tbilisziben folytatódnak a tömegtüntetések a civil szférát célzó törvényjavaslat miatt
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:00:59 0:00

Az idősebb korosztályokkal ellentétben a fiatalok körében szinte nem létezik a nosztalgia a Szovjetunió iránt, jóval kevesebben kötődnek érzelmileg Oroszországhoz. Ráadásul mivel a két ország közötti 2008-as háborút követően hosszú ideig szigorú beutazási szabályok voltak érvényben, a fiatalok töredéke járt személyesen Oroszországban, a nyelvet beszélők aránya is bezuhant.

Ezzel szemben sokan jól beszélnek angolul, egyre többen jártak az EU-ban a vízummentességet kihasználva.

Zurab Dzsaparidze, a Gircsi – Több Szabadság nevű EU-párti politikai erő 48 éves vezetője arról számolt be, hogy a válság a nemzedékek összeütközését tükrözi.

„Generációs konfliktussal nézünk szembe olyan értelemben, hogy a fiatalabb nemzedék inkább hajlandó és kész harcolni a szabadságáért, miközben az idősebbek egyfajta nosztalgiával viszonyulnak a szovjet időkhöz” – mondta.

Ennek kapcsán arra is rámutatott, hogy a fiatalokat nem igazán mozgatják meg a jelenleg létező főbb ellenzéki pártok.

„Nem tagjai, de még csak nem is támogatói semmilyen politikai pártnak” – folytatta.

„De tudják, hogy mit akarnak. Azt akarják, hogy Georgia tagja legyen az EU-nak, és készek ezért küzdeni” – tette hozzá.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG