Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az EU-s tisztújításról egyeztetnek a tagállamok vezetői Brüsszelben


Ursula von der Leyen az Európai Néppárt brüsszeli választási rendezvényén, 2024. június 9-én
Ursula von der Leyen az Európai Néppárt brüsszeli választási rendezvényén, 2024. június 9-én

A hétfői informális európai uniós csúcstalálkozó résztvevői a legfőbb közösségi intézmények vezetői pozícióinak elosztásáról tárgyalnak. Továbbra is Ursula von der Leyen újrázása tűnik a legvalószínűbb forgatókönyvnek az Európai Bizottság élén.

Bár a tagországok állam-, illetve kormányfői várhatóan hivatalosan csak a június 27–28-i értekezletükön hozzák nyilvánosságra választásukat, már most konszenzus látszik kirajzolódni.

„Úgy gondolom, hogy hatékonyan mehetnek előre a dolgok. Legalábbis ezt kívánom, és ez is lesz hétfőn a fejemben” – emelte ki Emmanuel Macron francia elnök az előző heti G7-csúcsot követően, ahol Olaf Scholz német kancellárral és Ursula von der Leyennel is megbeszélést folytatott.

Scholz hasonlóan nyilatkozott, arról számolva be, hogy „politikai többség alakul”, és „gyorsan döntés születhet”.

Ehhez kapcsolódóan: Ursula és Mario, a varázsló: ki lenne a legjobb választás az Európai Bizottság élére?

Az ülés este hat órakor kezdődik az Európai Bizottság újrázni kívánó, jelenlegi elnökének jelenlétében, a tervek szerint Von der Leyen azonban a tisztújításról szóló munkavacsora előtt elhagyja a termet.

A júniusi európai parlamenti választások legnagyobb nyertese az Európai Néppárt (EPP) volt, amelynek a német konzervatív Von der Leyen a jelöltje.

Ehhez kapcsolódóan: A progresszív centrum tartja magát, nem lesz trónfosztás az Európai Parlamentben

Döntést kell még hozni az Európai Tanács és az Európai Parlament elnökének személyéről, valamint az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselőjéről. A kérdés igen bonyolult, megoldásakor ügyelni kell egyebek mellett a földrajzi és a politikai egyensúlyra is.

Az Európai Tanács vezetői tisztségét a választásokon második helyen végző szociáldemokraták (S&D) célozták be. Az ő jelöltjük, António Costa volt portugál kormányfő tűnik most a befutónak.

A kül- és biztonságpolitikai főképviselői posztot a liberális észt miniszterelnök, Kaja Kallas kaphatja, ami erős jelzés lehet a keleti tagállamoknak.

Az Európai Parlament elnökéről a képviselő-testület fog dönteni, nem a tagállami vezetők. Szakértők a legvalószínűbbnek a jelenlegi EPP-s vezető, Roberta Metsola újraválasztását tartják.

Ehhez kapcsolódóan: Nehéz partnerkeresés vár Orbán EP-delegációjára

A 65 éves Ursula von der Leyen második ciklusának jóváhagyásához minősített többségi döntésre lenne szükség, azaz a huszonhét tagország közül tizenöt szavazatára, amennyiben ezek a blokk lakosságának legalább 65 százalékát teszik ki.

Az Európai Néppárthoz tartozó tucatnyi vezető támogatására számíthat a brüsszeli testület elnöke, de emellett meg kellene nyernie a liberális Macront és a szociáldemokrata Scholzot is, akik mindketten meggyengültek az előző heti választás nyomán.

Ha Von der Leyen a várakozásoknak megfelelően végül elengedő támogatót szerez, megkezdheti jövőbeli biztosai kiválasztását, akiket hozzá hasonlóan majd az Európai Parlamentnek kell jóváhagynia.

Az EPP 190 képviselőt küldhet a 720 fős testületbe, ami nem elegendő az ehhez szükséges többséghez, így más frakciók támogatása is kelleni fog.

Készült az AFP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG