Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az EU támogatja a nemzetközi fegyverembargót a mianmari mészárlás után


Egy tüntető az ingénél fogva tartja földre került társát a katonai junta elleni tüntetésen Rangunban 2021. március 14-én
Egy tüntető az ingénél fogva tartja földre került társát a katonai junta elleni tüntetésen Rangunban 2021. március 14-én

Az Európai Unió nemzetközi fegyverembargó bevezetésére és saját szankcióinak szigorítására szólított fel csütörtökön a mianmari juntával szemben a több mint harminc ember életét követelő múlt heti mészárlás után.

A gyilkosságokat karácsony estéjén követték el Kaja állam keleti részén, ahol a demokráciapárti lázadók harcoltak a hadsereggel, amely februárban ragadta magához az ország irányítását a demokratikusan megválasztott kormányzattól.

Josep Borrell, az EU külpolitikai főképviselője kijelentette, hogy „a katonai rezsim által elkövetett megdöbbentő, erőszakos cselekmény” civilek és humanitárius szervezetek munkatársai ellen rávilágított a junta felelősségre vonásának „sürgős szükségességére”.

„Tekintettel a mianmari erőszak terjedésére, fokozott nemzetközi megelőző intézkedésekre van szükség, beleértve a fegyverembargót” – jelentette ki közleményében Borrell.

„Az EU kész további szankciókat bevezetni a katonai rezsim ellen” – tette hozzá.

A nemzetközi fegyverembargóra vonatkozó felhívás egy keddi amerikai felszólítás visszhangja volt.

Az ENSZ BT megakadályozta

A nyugati országok már régóta korlátozzák a fegyverszállítást a mianmari hadseregnek, amely még a puccs előtti demokratikus átmenet idején is emberiség elleni bűncselekmények vádjával szembesült a rohingja kisebbség elleni véres hadjárata miatt.

Az ENSZ közgyűlése júniusban megszavazta, hogy nem engednek fegyverszállítmányokat Mianmarba, de az intézkedés csak szimbolikus volt, mivel a nagyobb jogkörrel bíró Biztonsági Tanács nem fogadta el.

A BT-ben vétójoggal rendelkező Kína és Oroszország – valamint a szomszédos India – Mianmar fő fegyverszállítója.

Mianmarban a februári katonai puccs óta káosz uralkodik, egy helyi megfigyelőcsoport szerint több mint ezerháromszázan haltak meg a biztonsági erők által végrehajtott erőszakos cselekményekben.

A puccs után az EU célzott szankciókat vezetett be a mianmari hadsereggel, annak vezetőivel és szervezeteivel szemben.

Emellett leállította a kormánynak nyújtott uniós pénzügyi támogatást és befagyasztott minden olyan dotációt, amelyben bárki a katonai rezsim legitimációját láthatná.

Folytatódik a segítségnyújtás az embereknek

Borrell szerint „a civilek és a humanitárius szereplők célba vétele elfogadhatatlan, egyértelműen megsérti az emberi jogokat és a nemzetközi jogot, beleértve a humanitárius jogot is”.

Az EU külpolitikai főképviselője arra szólított fel, hogy „biztosítsanak teljes, biztonságos és akadálytalan humanitárius eljutást” Mianmar népéhez, miközben teljes védelmet követelt a segélymunkások és az egészségügyi személyzet számára.

A Mentsétek meg a gyerekeket nemzetközi jótékonysági szervezet közölte, hogy két alkalmazottja is a mészárlás áldozatai között volt.

Az EU kijelentette, hogy folytatja a humanitárius segélynyújtást az embereknek.

A három ujj a tiltakozás jele Mianmarban
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:13 0:00
Készült az AFP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG