Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az EU támogatja Litvániát a Belaruszból érkező migránsáradat kezelésében


Litván katonák szögesdróttal erősítik a Belarusszal közös határt 2021. július 9-én
Litván katonák szögesdróttal erősítik a Belarusszal közös határt 2021. július 9-én

Támogatást ajánlott Litvániának hétfőn Ylva Johansson európai uniós belügyi biztos a szomszédos Belaruszból érkező migránsáradat kezelésében.

Johansson vasárnap érkezett a balti országba, ahova aznap 287 ember lépett be Belaruszból, ami rekordnak számít, háromszor több annál, mint amennyit tavaly egész évben regisztráltak.

„Ez az Aljakszandr Lukasenka vezette rezsim provokációja. Meg kell mutatnunk, hogy nincs szabad átjárás az EU területére” – mondta.

„Litvániának, az EU-nak, a schengeni államoknak meg kell akadályozniuk az illegális belépést erre a területre. Ezért kell támogatást nyújtanunk Litvániának a Belarusszal közös határaink védelmében” – fogalmazott.

Idén eddig 3832 bevándorló érkezett illegális úton Litvániába, szemben a 2020-ban feljegyzett nyolcvaneggyel. Több mint kétharmaduk iraki állampolgár, egyre több repülőgép közlekedik a közel-keleti ország különböző városai és Minszk között, és újabb útvonalakon is járatokat készülnek indítani.

A belarusz hatóságok a vádak szerint szándékosan migránsokat csábítanak az országba a Közel-Keletről és Afrikából, aztán a litván határhoz szállítják őket. A számos belarusz ellenzéki személyiségnek menedéket nyújtó Litvánia előző hónapban megkezdte egy 550 kilométeres szögesdrót kerítés építését a Belarusszal közös határán.

Megteltek a férőhelyek

A litván hatóságok hétfőn arról számoltak be, hogy megteltek a férőhelyek a határállomásokon, és ezért az ott-tartózkodók átszállítását sürgették más létesítményekbe. „Eddig sikerült kezelnünk a helyzetet, de be kell vallanom, hogy elértük a lehetőségeink határát” – hangsúlyozta Rustamas Liubajevas, a határőrszolgálat vezetője.

Ingrida Šimonytė litván miniszterelnök reményét fejezte ki, hogy az Európai Bizottság képes lesz a gyorsan romló helyzet kezelésére. „Az első feladat az áradat mérséklése. A legfőbb várakozásunk, hogy az EU felhasználja tárgyalási pozícióját az iraki kormánnyal” – húzta alá.

Johansson ígéretet tett arra, hogy nem fogják magára hagyni Litvániát, és hozzátette, hogy néhány napot az országban fognak tölteni az EU szakértői, hogy egy új határvédelmi rendszer felállításának lehetőségéről egyeztessenek. Mint mondta, erre a célra húsz-harmincmillió eurót fognak fordítani a jövő évig.

A tervezett szögesdrót kerítés építésének várható összköltsége meghaladja a százmillió eurót.

„Meg fogjuk építeni, függetlenül attól, hogy mennyi támogatást nyújt hozzá az Európai Unió. A határt meg kell védeni” – szögezte le Šimonytė.​

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG