Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az EU vámokkal fojtaná meg az orosz gabonaeladást


Búzát aratnak Oroszország Rosztovi területén 2023. július 18-án
Búzát aratnak Oroszország Rosztovi területén 2023. július 18-án

Az EU tiltóvámokat vetne ki az orosz gabona behozatalára az unióba, ezzel is elejét kívánja venni annak, hogy Oroszország olyan bevételhez jusson, amelyből finanszírozhatja Ukrajna elleni háborúját – mondta pénteken az unió kereskedelmi biztosa.

Az Európai Bizottság javaslatát pénteken terjesztik az Európai Unió vezetői elé Brüsszelben.

A Kijev által üdvözölt kiegészítő szankciók nem vonatkoznak az Európai Unión keresztül más piacokra szállított orosz gabonára, hogy ne zavarják meg másutt az élelmiszer-ellátást – mondta Valdis Dombrovskis kereskedelmi biztos.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csütörtökön videókapcsolaton keresztül arra panaszkodott az EU vezetőinek: nem igazságos, hogy az orosz gabona továbbra is korlátlanul jut el a piacaikra, miközben az ukrán importot korlátozzák.

Brüsszel igyekszik növelni az orosz pénzügyekre nehezedő nyomást, számos szankciót vezetett be, amelyek révén orosz vagyonokat fagyasztott be a 27 tagú unióban. Ezek célba vették az orosz vezetőket, köztük Vlagyimir Putyin elnököt, és lefékezték a kereskedelmet.

A bizottság ugyanakkor többszörös engedményeket tett az európai gazdálkodóknak, akik tüntettek a bevételeik csökkenése miatt, amiért részben a háború sújtotta Ukrajnából származó gabonaimportot okolják.

Ursula von der Leyen, a bizottság elnöke csütörtökön azt mondta: a javasolt vámok „megakadályozzák, hogy az orosz gabona destabilizálja e termékek uniós piacát”.

Ehhez kapcsolódóan: Az EU minden fronton fokozza Ukrajna támogatását

Globális élelmiszer-biztonság

Dombrovskis pénteken azt mondta: „A mai javaslat időszerű és szükséges lépés.”

A vámokat a Belaruszból származó termékekre is kivetnék, miután az ország kiindulási terepet biztosított az Ukrajna elleni teljes körű orosz invázióhoz.

A bizottság szerint az EU-ba irányuló orosz mezőgazdasági import nőtt 2023-ban, ezt a növekedést követi a javaslat.

A vámok „kereskedelmi szempontból életképtelenné” tennék az importot, és „segítenének megállítani azt az orosz gyakorlatot, hogy illegálisan exportálnak lopott ukrán gabonát az EU-ba” – mondta Dombrovskis.

„Óvatosak voltunk, hogy ne tegyünk kárt a globális élelmezésbiztonság fenntartásában. Az intézkedés nem érinti az orosz és belarusz gabonatermékek harmadik országokba irányuló tranzitját.”

A Kereskedelmi Világszervezet szabályainak megfelelően eddig gyakorlatilag az összes orosz gabona mentesült az uniós behozatali vámok alól.

Annak ellenére, hogy a szankciók az orosz gazdaság hatalmas területeit célozták meg, az EU eddig kerülte, hogy célba vegye a mezőgazdaságot vagy a műtrágyaágazatot – attól tartva, hogy ez destabilizálná a globális gabonapiacot és aláásná az élelmiszer-biztonságot Ázsiában és Afrikában.

Készült az AFP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG