Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az EU vizsgálata visszavetette a kínai elektromosautó-gyártók beruházási kedvét


A BYD két modellje
A BYD két modellje

A versenytorzító állami támogatások ügyében elindított európai uniós vizsgálat nyomán estek a kínai elektromosautó-gyártók eladásai, és az érintett szereplők beruházási kedve is csökkent a kontinensen – derült ki egy friss tanulmányból.

Az EU kínai kereskedelmi kamarája arról írt e jelentésben, hogy az ágazat vállalatainak 82 százaléka gyengülő bizalomról számolt be a közeljövő európai beruházásainak tekintetében az eljárás miatt.

A még tavasszal elvégzett felmérés szerint az érintett cégek 73 százaléka a vizsgálat hatására csökkenést jelentett EU-s eladásaiban.

Ehhez kapcsolódóan: Magyarország lett a kínai befektetők kedvenc európai célpontja

A vállalatok többsége közölte, hogy az európai partnerekkel folytatott együttműködésük is hátrányt szenvedett, a brüsszeli vizsgálat ártott márkájuk imázsának a kontinensen, így nehezebb az európai munkavállalók toborzása is.

Az Európai Bizottság előző héten bejelentette, hogy ideiglenes vámokat vet ki a távol-keleti országból érkező elektromos járművekre a versenytorzító kínai állami támogatások miatt; mértékét a jelenlegi tíz százalékról akár 38 százalékra is emelhetik.

Ehhez kapcsolódóan: Az EU emeli a kínai elektromos autók vámját, fokozódik a kereskedelmi viszály

A kínai autógyártók sürgetik, hogy válaszként Peking is emelje meg az európai gyártókra vonatkozó importvámjait.

A most közzétett tanulmány készítői ugyanakkor megállapították, hogy a kínai gyártók továbbra is kulcsfontosságú piacként tekintenek Európára, bővíteni is akarják a jelenlétüket, a többség gyárak építését tervezi a következő öt évben.

„Miközben az európai lokalizáció erősítése még mindig hosszú távú stratégiai cél e cégek számára, az EU intézkedései egyértelműen visszafogták a lelkesedést” – írták.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG