Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az Európa Tanács Oroszország és Belarusz eltiltását kéri az olimpiától


A 2024-es párizsi olimpia főhadiszállásának bejárata 2023. június 20-án
A 2024-es párizsi olimpia főhadiszállásának bejárata 2023. június 20-án

Európa vezető emberi jogi felügyelőszervezete az orosz és belarusz sportolók teljes kitiltását követeli a 2024-es olimpiáról, „mindaddig, amíg Oroszország agresszív háborúja” folytatódik Ukrajnában.

Az Európa Tanács felszólította a Nemzetközi Olimpiai Bizottságot (NOB) és az azt alkotó sportszövetségeket, hogy tartsa fenn „2022-ben kinyilvánított álláspontját, és tiltsa el a sportolókat a részvételtől” a következő olimpián, valamint „minden más jelentős sporteseményen”.

Számos sportágban hoztak szankciókat Oroszország és Belarusz sportolói ellen, amióta Oroszország tavaly februárban megtámadta Ukrajnát.

A NOB azonban márciusban azt javasolta, hogy Oroszország és a vele szövetséges Belarusz sportolói egyénileg, semlegesként indulhassanak nemzetközi versenyeken, feltéve, hogy nem támogatják aktívan az ukrajnai háborút.

Az Európa Tanács, amely most nyári ülésszakát tartja Strasbourgban, közölte, hogy e sportolók bármifajta részvétele elképzelhetetlen.

„Minden bizonnyal propagandaeszközként használnák őket, és de facto megakadályoznák ezzel más sportolók – főként ukránok – részvételét.”

A NOB Oroszországot és Belaruszt érintő álláspontja ugyanis ahhoz vezetett, hogy Ukrajna a sportesemények bojkottjával fenyeget.

„Az Oroszország és Belarusz részvétele melletti érveknek nincs kellő súlyuk az elkövetett atrocitások elítélésének és elutasításának, valamint a nemzetközi közösség Ukrajna iránti teljes és megingathatatlan támogatásának bizonyítása mellett, miközben a támadás folytatódik.”

A közlemény hozzáteszi: „Az orosz és a belarusz élsportolók fizetést kapnak az államtól, és gyakran katonai sportegyesületek tagjai.”

„Lehetetlennek tűnik, hogy bizonyítani tudnák a semlegességüket és távolságtartásukat ezektől a rezsimektől, nem is szólva arról, hogy a háború ellen szóló nyilatkozatot tennének.”

Készült az AFP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG