Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az Európai Bizottság Dánia és Hollandia kifogásai ellenére is támogatja Ukrajna uniós tagjelöltségét


Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke kezet fog Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel egy sajtótájékoztatón Kijevben 2022. április 8-án
Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke kezet fog Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel egy sajtótájékoztatón Kijevben 2022. április 8-án

Az Európai Bizottság a jövő héten támogatni fogja Ukrajna uniós tagjelölti státuszát Dánia és Hollandia ellenvetései ellenére - jelentette a Bloomberg meg nem nevezett forrásokra hivatkozva pénteken.

A hírügynökség szerint az ügyet jól ismerő források azt mondják, az ajánlás, amelyet az uniós biztosok testületének kell megvitatnia és elfogadnia, a jogállamisághoz és a korrupcióellenes jogszabályokhoz kapcsolódó feltételeket szabna.

A bizottság jóváhagyásához a tagállamok egyetértése is kell, ami a Bloomberg szerint problémát jelenthet Dánia miatt, mert az ország diplomáciai jegyzékben figyelmeztetett, hogy Ukrajna nem teljesíti elegendő mértékben a demokráciára, a jogállamiságra, az emberi jogokra, valamint a kisebbségek jogainak védelmére vonatkozó kritériumokat.

Hollandia szintén kifogást emelt – jelentette az ügynökség.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök arra kérte az Európai Uniót, hogy rövidített eljárásban tegye lehetővé a csatlakozást Ukrajnának, mondván, hogy az „erőteljes válasz” lenne az orosz invázióra.

Az EU vezetői június 23-án és 24-én Brüsszelben tárgyalnak a kérdésről.

A 27 tagú Európai Unió csaknem egy évtizede nem bővítette tagságát, mivel a lassú gazdasági növekedés közepette a kulcsfontosságú országok kevésbé támogatták a folyamatot.

Készült a Bloomberg tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG