Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az EP terrorizmust támogató államnak minősítette Oroszországot – a Fidesz képviselői nem szavaztak


EU-s és ukrán zászlók az Európai Parlament strasbourgi székházán 2022. március 7-én
EU-s és ukrán zászlók az Európai Parlament strasbourgi székházán 2022. március 7-én

Az Európai Parlament plenáris ülésén nagy többséggel szavazták meg szerdán a jórészt jelképes határozatot, kitérve arra, hogy Moszkva háborús bűnöket követ el és terrorista eszközöket használ. A Fidesz EP-képviselői, bár bent voltak az ülésteremben, nem nyomtak gombot. Nem sokkal a szavazás után kibertmadás érte az EP informatikai rendszerét.

A képviselők által 494:58 arányban elfogadott szövegben hangsúlyozták: az ukrán polgári lakosság ellen elkövetett szándékos támadások és atrocitások, a civil infrastruktúra rombolása, az emberi jogok súlyos megsértése terrorcselekménynek minősül, és kimeríti a háborús bűncselekmény fogalmát.

Ujhelyi István EP-képviselő arról írt, hogy bár a Fidesz EP-képviselői bent voltak az ülésteremben, nem nyomtak gombot a szavazáskor.

Mivel az EU hivatalosan nem nyilváníthat államokat a terrorizmus támogatójának, ezért most az Európai Parlament felszólította a tagállamokat, hogy hozzák létre az ehhez szükséges jogszabályokat, és fontolják meg, hogy Oroszországot felvegyék ebbe a jegyzékbe.

Emellett sürgették az orosz finanszírozású fegyveres csoportok, milíciák, így például a hírhedt Wagner-csoport terrorszervezetnek nyilvánítását.

A határozatban aláhúzták, hogy minél hamarabb el kell fogadni a kilencedik EU-s szankciós csomagot, és Moszkva még szélesebb körű nemzetközi elszigetelésére van szükség, így például az ENSZ Biztonsági Tanácsában, továbbá minimálisra kellene korlátozni minden szinten a kapcsolattartást.

Ehhez kapcsolódóan: Terrorizmust támogató államnak minősítette Oroszországot a lett parlament

Nem sokkal azután, hogy az Európai Parlament határozata megszületett, kibertámadás érte a testület honlapját. Roberta Metsola, az elnöke a Twitteren jelentette be, hogy a támadásért egy Kreml-barát csoport vállalta a felelősséget. Az informatikai szakértők azon vannak, hogy védjék az EP informatikai rendszereit.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az utóbbi hónapokban többször felszólította a nemzetközi közösséget arra, hogy minősítsék Oroszországot terrorizmust támogató államnak.

Az Egyesült Államok külügyminisztériuma eddig ezt a kongresszus két házának szorgalmazása ellenére sem tette meg. Az amerikai terrorlistán jelenleg négy ország szerepel: Kuba, Észak-Korea, Irán és Szíria.

Az Európai Unióban eddig Észtország, Lettország, Litvánia és Lengyelország nyilvánította terrorizmust támogató államnak Oroszországot.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG