Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az eurózónában 6,1 százalékra csökkent az infláció májusban


Képünk illusztráció
Képünk illusztráció

Jelentősen mérséklődött az áremelkedés a közös valutát használó húsz államban, de ezt a fogyasztók igazán csak néhány hónap múlva tapasztalhatják majd a bőrükön.

Az éves infláció mértéke az áprilisi hét százalékot követően májusban mintegy 6,1 százalék volt az Európai Unió statisztikai hivatalának (Eurostat) friss adatai szerint.

Az élelmiszerárak 12,5 százalékkal voltak magasabbak májusban az egy évvel korábbinál. Áprilisban ez a szám 13,5 százalék volt.

A csökkenés egyik fő oka, hogy az energiaárak 1,7 százalékkal mérséklődtek éves szinten, miután előző hónapban 2,4 százalékos növekedést jegyeztek fel.

Ehhez kapcsolódóan: Csökkennek a világpiacon az élelmiszerárak, de nem a családok számára

Az erősen ingadozó élelmiszer- és energiaárakat nem tartalmazó maginfláció 5,6 százalékról 5,3 százalékra csökkent.

Az eurózóna három legnagyobb gazdaságában is csökkent az infláció: Németországban 6,1 százalékra, Franciaországban 5,1 százalékra, Olaszországban 7,6 százalékra.

Szakértők mindezt kedvező jelként értékelték a gazdasági folyamatok irányát illetően, különösen, hogy tavaly októberben még rekordszintű, két számjegyű áremelkedést regisztráltak az euróövezetben.

Egyes közgazdászok ugyanakkor figyelmeztettek, hogy hónapokba is telhet, mire a fogyasztók valóban lassabban növekvő árakkal szembesülhetnek a boltokban.

Ehhez kapcsolódóan: Újra egyensúlyhiányt lát a magyar gazdaságban az Európai Bizottság

„Tudatosabban vásárolok, például a hét elején megtervezem, mikor mit fogok főzni, úgy indulok bevásárolni” – jelentette ki egy kölni piacon a 76 éves Brigitte Weinbeck.

Eközben a berlini Szent Vilmos római katolikus templom kétszáz háztartást lát el élelemmel az ukrajnai háborút megelőző száz-százhúszhoz képest.

„Manapság olyan emberek is eljönnek, akik a jövedelmük határán vannak. Azt mondják, hogy nagyon megemelkedtek az árak, és hallották, hogy jogosultak az élelmiszerbank használatára” – mondta Christine Klar koordinátor.

Ehhez kapcsolódóan: November óta a magyar infláció a legnagyobb az Európai Unióban

Az árak 2021 közepén, éppen a koronavírus-járvány lecsengését követően kezdtek gyorsan emelkedni, erős félelem uralkodott a piacokon Oroszország esetleges ukrajnai inváziója, a földgáz és az olaj árának alakulása miatt.

Bár az energiaellátás-beli problémák mostanra jórészt rendeződtek, a magasabb árak végigsöpörtek a gazdaság egészén.

„A teljes infláció gyorsan csökken az olyan tényezők miatt, mint az alacsonyabb energiaárak és a 2022-es bázishatások. Ebben a tekintetben fontos észben tartani, hogy az általános árszint egy már magas szintről nő tovább” – mutattak rá a SEB bank elemzői.

A közös fizetőeszközt használó EU-országok épphogy elkerülték a recessziót az idei első negyedévben, amikor az övezet gazdasági teljesítménye 0,1 százalékkal bővült.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG