Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az ismert román antivaxxer, aki egyben parlamenti képviselő is: Diana Șoșoacă


Diana Șoșoacă, a román szenátus képviselője a román kormány által a Covid–19 koronavírus-világjárvány negyedik hulláma idején elrendelt új intézkedések elleni tüntetésen
Diana Șoșoacă, a román szenátus képviselője a román kormány által a Covid–19 koronavírus-világjárvány negyedik hulláma idején elrendelt új intézkedések elleni tüntetésen

Románia a világ egyik legmagasabb halálozási arányával a Közép- és Kelet-Európán végigsöprő Covid–19-hullám frontvonalában van. De ahelyett hogy arra ösztönöznék a polgárokat, hogy oltassák be magukat és maradjanak éberek, egyes politikusok továbbra is dezinformációt terjesztenek a halálos vírusról.

Diana Șoșoacă, egy 45 éves ügyvédnő, aki a román parlamentnek is tagja, Románia egyik leglátványosabb és legbefolyásosabb oltásellenzője.

Ha rákeresünk Facebookon a nevére, 24 ezer posztot és 18 millió reakciót találunk – csak az elmúlt évben. Diana Șoșoacă 38 Facebook-oldalon és -csoportban tűnik fel. A szenátor ezzel a teljesítménnyel megelőzi az összes román politikust a közösségi médiában.

Az egyik legnépszerűbb, október 27-én feltöltött videójában azokat a románokat veszi célba, akik felvették a vakcinát. Komor hangon ezt mondja: „Úgy mentetek az oltóközpontokba, mint a bárányok a vágóhídra.”

Kevés olyan ország van Európában, amelyre olyan keményen lecsapott a Covid–19, mint Románia. A 19,3 milliós országban több mint 1,7 millió fertőzést és 50 700 halálesetet regisztráltak a pandémia kezdete óta a Johns Hopkins Egyetem összesítése szerint.

Az EU huszonhét tagállama közül Romániában a második legalacsonyabb az átoltottsági arány – alig magasabb, mint a szomszédos Bulgáriában. Az egy főre jutó Covid–19-halálozási arány pedig az egyik legmagasabb a világon.

Diana Șoșoacă szemeteszsákot tart egy parlamenti ülésen Bukarestben, 2021. június 29-én
Diana Șoșoacă szemeteszsákot tart egy parlamenti ülésen Bukarestben, 2021. június 29-én

A folyamatos válságban a szakértők szerint több román politikus még rontott is a helyzeten. Ahelyett hogy felelős közegészségügyi üzeneteket közvetítenének, egyes politikusok platformként használják fel hivatalukat a vakcinákkal kapcsolatos dezinformáció terjesztésére.

„Mi, betiltott ügyvédek és orvosok megmutattuk az igazságot – mondja Șoșoacă október 27-i Facebook-videójában. – Ez a ti döntésetek. Megmutattam nektek a mellékhatásokat, a nemzetközi híreket. A CDC (Centers for Disease Control and Prevention, a befolyásos amerikai Járványügyi Hivatal) elrendelte, hogy minden beoltott embert, aki a Covid következtében meghal, oltatlanként kell nyilvántartani” – mondta Șoșoacă, aki a szenátusban gyakran tesz bombasztikus és megalapozatlan állításokat a Covid-óvintézkedések és a hatósági korlátozások ellen.

A videó kevesebb mint 24 óra alatt vírusszerűen elterjedt, mintegy 46 000-en osztották meg és közel egymillióan kattintottak rá.

Egy korábbi, július 29-én a Facebookra feltöltött videóban Șoșoacă minden bizonyíték nélkül azt állította, hogy a beoltott románok számát meg kell hamisítani, hogy „jól nézzen ki” az Európai Unió számára.

„Ha nincs demokrácia az EU-ban, akkor nem nyerünk semmit az EU-val” – mondta a videóban.

Más kelet-európai országokhoz hasonlóan, amelyek a hidegháború idején Moszkva befolyási övezetében voltak, Romániában is erős az oltásellenes hangulat. A legalacsonyabb oltási arányú uniós országok mind a volt kommunista keleti blokk részei, köztük Bulgária, Románia, Lengyelország, Lettország és Észtország.

Șoșoacă nem korlátozza oltásellenes tevékenységét a közösségi médiára, az utcára is kiviszi üzenetét. Gyakran megjelenik kórházakban vagy oltóközpontokban, ahol heves vitát folytat az egészségügyi személyzettel és másokkal, mindezt videóra veszi és élőben közvetíti Facebookon.

Szeptember elején Șoșoacă és követőinek egy csoportja elindult az északkelet-romániai Jászvásárra, hogy akadályozza a Covid–19-vakcina felvételét választó lakosokat szállító járműveket.

A rendőrség rendzavarásért beidézte a szenátort. Șoșoacă azt állította, hogy „a falusiak felhívásának” tett eleget, hogy megállítsa az oltási karavánt.

Șoșoacă talán azon kevesek közé tartozik, akik az oltásellenesség igaz hívei” – mondta Ciprian Cucu dezinformációra összpontosító kutató a Szabad Európa román szolgálatának.

„Nem tudom, hogy Șoșoacă mindig ilyen elkötelezett volt-e, de valahogy azzá vált. Mindenhol összeesküvést lát, minden pletykát felkarol és továbbad.”

Șoșoacă oltásellenes üzenetét mások is erősítik a közösségi médiában, különösen Luis Lazarus, aki az egyik leglelkesebb támogatója, maga is népszerű antivaxxer, és szeret Facebookra posztolni.

Július 21-én Lazarus és Șoșoacă együtt közvetítettek élőben a Facebookon alaptalan pletykákat arról, hogy egy 21 éves férfi hat nappal azután meghalt, hogy koronavírus elleni védőoltást kapott.

Az adást mintegy egymillióan látták és 17 800-szor osztották meg.

Lehet, hogy Șoșoacă a legismertebb politikus, aki a Covid–19-dezinformációt terjeszti Romániában, de természetesen nincs egyedül.

Szintén az oltásellenesek élvonalában van George „Gigi” Becali, a román parlament egykori tagja, aki most már az FCSB, egy olyan futballcsapat tulajdonosaként ismert, amelynek ellentmondásos története a román Steaua Bukaresthez köthető.

Bár nincs közvetlenül a nevéhez köthető fiók a közösségi médiában, Becalinak a Covid–19-oltásokkal és -korlátozásokkal kapcsolatos megjegyzései futótűzként terjednek Facebookon.

„Miért kellene beoltatni magam? Soha életemben nem voltam beoltva (…) Még ha kapok is kezelést Covid–19 ellen, miért kellene beoltatni magam? Hogy genetikai változást okozzak, vagy mi?” – írta Becali egy Facebook-bejegyzésben, megismételve egy megalapozatlan oltásellenes állítást, miszerint a koronavírus elleni vakcinák megváltoztatják az emberek genetikai állományát.

Gigi Becali, a Steaua Bukarest tulajdonosa (jobbra) pezsgőt locsol játékosaira a CSMS IASI és a Steaua Bukarest közötti labdarúgó-mérkőzés végén a romániai Jászvásáron 2015. május 28-án
Gigi Becali, a Steaua Bukarest tulajdonosa (jobbra) pezsgőt locsol játékosaira a CSMS IASI és a Steaua Bukarest közötti labdarúgó-mérkőzés végén a romániai Jászvásáron 2015. május 28-án

A klip egy interjúból származik, amelyet Becali január 24-én adott a román televíziónak, kevesebb mint egy hónappal azután, hogy az ország elindította országos oltási kampányát.

Az interjúrészletet tartalmazó Facebook-posztot közel kétmillióan látták, ami jóval több, mint az Antena 3 televíziós hírcsatorna eredeti adása, illetve a honlapján szereplő anyag. A klipet ezután számos más, befolyásos Facebook-felhasználó is széles körben megosztotta.

Egy másik román politikus, aki a koronavírus elleni védőoltások és korlátozások állítólagos ártalmait hirdeti, Cristian Terheș, aki jelenleg az Európai Parlamentben ül a jobbközép Kereszténydemokrata Nemzeti Parasztpárt színeiben. Facebook-oldalának több mint 85 ezer követője van.

„Folytassuk együtt a szabadságharcot! Ki adott jogot egyes, ideiglenesen közhivatalba választott köztisztviselőknek, hogy a vakcina erőltetésével kockázatnak tegyenek ki benneteket? Egy ilyen döntést minden egyes embernek szabad és tájékozott beleegyezéssel kell meghoznia! Mit gondolsz?” – írta Terheș szeptember 30-án a közel háromszázezer ember által látott és 27 000-szer újraposztolt bejegyzésben.

Az előző héten Terheș az Európai Parlamentben tartott beszédében dezinformációt terjesztett arról, hogy a koronavírus elleni vakcinák nem biztonságosak. Ezt a fellépését 670 ezren látták Facebookon.

Az ország számára nagyon kritikus időszakban hangzanak el a románokat az oltás beadásától való tartózkodásra buzdító üzenetek és beszédek. A Reuters jelentése szerint Romániában a Covid–19 vírussal összefüggő halálesetek közel egyharmada a közelmúltban történt, miközben a napi fertőzésszám rekordmagasságba szökött, és megteltek az intenzív osztályok.

„A román társadalomnak van egy nagyon nagy része, amely nem feltétlenül oltásellenes, de szkeptikus, amelyet nem győztek meg az intenzív osztályokon készült felvételek vagy a szakértők szavai, és úgy véli, hogy az egész egy nagy hazugság vagy eltúlzott hisztéria” – mondta Nicolae Tibrigan szociológus, a dezinformációs tevékenységet figyelő szakértő.

Terheș a Szabad Európa román szolgálatának azt mondta, hogy nem dezinformációt, hanem információt terjeszt.

„Ha ezek a dezinformációs szakértők tagadják a bizonyítékok meglétét, nevezetesen hogy a vakcináknak káros hatásaik vannak vagy hogy a hatóságok kényszerítik az embereket az oltásra, akkor ők azok, akik félretájékoztatják az embereket” – mondta.

Oana Despa, a Szabad Európa román szolgálatának munkatársa és Tony Wesolowsky prágai vezető munkatárs írása.
XS
SM
MD
LG