Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az izraeli parlament elfogadta a vitatott igazságügyi reform több fontos elemét


Tüntetők Jeruzsálemben 2023. július 24-én
Tüntetők Jeruzsálemben 2023. július 24-én

A Kneszet az országban zajló hatalmas tüntetések ellenére hétfőn megszavazta Benjámín Netanjáhú miniszterelnök törvénycsomagjának egy kulcsfontosságú részét.

Az ülésen az ellenzék képviselők azt skandálták, hogy „Szégyen!”, majd kivonultak a teremből.

Így a kormánypártok tagjai végül 64:0 arányban fogadták el az előterjesztett módosításokat, amelyek értelmében megszüntetik a legfelsőbb bíróság lehetőségét az általa észszerűtlennek ítélt kormányzati döntések megsemmisítésére.

Jarív Levin igazságügyi miniszter, a reformjavaslat megalkotója kiemelte, hogy a parlament „megtette az elsőt lépést ebben a fontos, történelmi folyamatban”.

Ezután újabb tömegdemonstrációk várhatók a zsidó államban, a Mozgalom a Minőségi Kormányzásért nevű civil szervezet pedig azonnal bejelentette, hogy a legfelsőbb bírósághoz fordul.

A tiltakozásokat koordináló szervezet elítélte a szavazást, és hangsúlyozta, hogy „a szélsőségesekből álló kormány eltökéltnek mutatkozik amellett, hogy milliók torkán nyomja le extrém ideológiáját”.

„Senki sem tudja megjósolni, mekkora károkat és társadalmi zűrzavart fog okozni e jogszabály elfogadása” – közölték.

Ehhez kapcsolódóan: Az izraeli hadsereg főhadiszállásánál is tiltakoznak az igazságügyi reform ellenzői

A kormánykoalíció tagjai július első hetében előzetes hozzájárulásukat adták az országot megosztó és a nemzetközi partnerek által is élesen bírált javaslathoz. Ez azt jelzi, hogy noha tavasszal, a tüntetések hatására végül meghátrált a hatalom, ezúttal készen állhatnak a legfelsőbb bíróság jogköreit csorbító kezdeményezés áterőltetésére.

Hétfő délelőtt a tüntetők lezárták a Kneszethez vezető utakat, tiltakozásképp több bevásárlóközpont és benzinkút bezárt. Jeruzsálemben a rendőrség vízágyúval oszlatta a tömeget, többeket őrizetbe vettek.

„Izrael állam pusztulás előtt áll, amelyet szélsőségesek és őrültek bandája szabadított ránk” – mutatott rá tüntetésre szólító felhívásában az egyik aktivistacsoport.

Jaír Lapid, az ellenzék vezetője a voksolás előtt aláhúzta: „Katasztrófa felé haladunk.”

A miniszterelnököt az ülés előtt néhány órával engedték ki a kórházból, ahol pacemakert ültettek be neki.

Netanjáhú ma Izrael 75 éves történetének legnacionalistább és vallásilag legkonzervatívabb kormányát vezeti. Röviddel tavaly decemberi hivatalba lépése után drasztikus változások sorát javasolta az ország igazságszolgáltatásában.

Ehhez kapcsolódóan: Autópályákat zártak le Izraelben az igazságügyi reform ellen tüntetők

Az izraeli társadalom és a nemzetközi közösség nagy része elítélte az átalakítást. Üzleti vezetők, egykori biztonsági főnökök és csúcsközgazdászok is szembeszálltak a tervvel, mondván, hogy az önkényuralom felé mozdítja el Izraelt. Vadászpilóták, tartalékos katonák azzal fenyegetőztek, hogy nem jelentkeznek szolgálatra, az ország fizetőeszköze, a sékel pedig meggyengült.

Joe Biden amerikai elnök már többször felszólalt a reformintézkedések ellen, legutóbb vasárnap. Akkor arra figyelmeztetett, hogy a módosítások mély megosztottságot szülnének.

„Tekintettel a napjainkban Izraellel szemben álló fenyegetésekre és kihívásokra, nincs értelme annak, hogy a vezetők elsiessék – az emberek összehozására, a konszenzus megtalálására kell fókuszálni” – emelte ki.

Ehhez kapcsolódóan: Joe Biden aggodalmát fejezte ki az izraeli igazságügyi reformmal kapcsolatban

A törvényjavaslatok nagyobb ellenőrzést biztosítanának a jogalkotóknak a bírák kinevezése felett, és felhatalmaznák a parlamentet a legfelsőbb bíróság határozatainak megsemmisítésére, illetve a bírósági felülvizsgálaton át nem engedett törvények elfogadására.

A parlamentben ezen a héten tárgyalt törvényjavaslat megszüntetné a legfelsőbb bíróság lehetőségét az általa észszerűtlennek ítélt kormányzati döntések megsemmisítésére. A bírák ezt az „észszerűségi záradékot” használták arra, hogy meghiúsítsák Netanjáhú egyik kulcsfontosságú szövetségesének belügyminiszteri kinevezését, miután az illető adóelkerülés vádjával 2021-ben vádalkut kötött.

Netanjáhú és szövetségesei szerint az intézkedésekre azért van szükség, hogy megfékezzék a nem választott bírákból álló, szerintük politikailag túlzottan aktív legfelsőbb bíróságot. Bírálói arra hívják fel a figyelmet, hogy az igazságügyi reform Netanjáhú és szövetségesei kezében fogja összpontosítani a hatalmat, és aláássa a fékek és ellensúlyok rendszerét az országban.

Azt is mondják, hogy Netanjáhú esetében összeférhetetlenség áll fenn, miután a kormányfő ellen eljárás folyik csalás, hivatali hatalommal való visszaélés és kenőpénz elfogadása vádjával.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG