Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az NKE-n adott elő a világ leghíresebb holokauszttagadója


Mahmud Ahmadinezsád Haled Mesallal, a Hamász korábbi vezetőjével a háttérben
Mahmud Ahmadinezsád Haled Mesallal, a Hamász korábbi vezetőjével a háttérben

A világ leghíresebb holokauszttagadója, Irán Izrael elpusztításával folyamatosan fenyegetőző exelnöke adott elő a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen – értesült az Euronews. Információink szerint kedd délelőtt, még a hír nyilvánosságra kerülése előtt Ahmadinezsád már megtartotta az első előadást, és még Budapesten tartózkodik. A következő előadásra szerdán kerülhet sor.

Az Euronews úgy tudja, hogy Mahmud Ahmadinezsád volt iráni elnök Deli Gergely rektor meghívására május 7-én, kedden és 8-án, szerdán tart előadást a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen. A szintén forrásként megjelölt iráni lapok viszont 17–21-i dátumról írnak. Ennek oka a perzsa és a Gergely-naptár közötti eltérés lehet.

Az exelnök a Közös értékek a globális környezetben témában tart előadást „kiemelt vendégként” a környezetet károsító veszélyek kezelésének fontosságáról.

Az időzítés több szempontból is furcsa. Irán és Izrael konfliktusa alig pár hete lépett szintet, amikor proxy-terrorszervezetek és el nem ismert légicsapások helyett aktívan bombázták egymás területét. Irán több száz drónt, ballisztikus és cirkálórakétát lőtt ki Izraelre, amely ezután korlátozott válaszcsapást intézett Irán területén belül, az iszfaháni nukleáris létesítmények közelében.

Mahmud Ahmadinezsád keddi előadásának időpontjából következően az elnöksége alatt a holokausztot mítosznak tituláló, és a tudományos köntösbe öltöztetett holokauszttagadó konferenciának Teheránban helyet adó iráni elnök érkezése előtt legfeljebb egy nappal zajlott Budapesten az Élet Menete. A holokauszt áldozatainak emléket állító felvonuláson a második világháború alatti népirtás túlélői is felvonultak.

A NKE tanácskozása valószínűleg zárt körű, az egyetem honlapján nem találni ilyen címmel előadást, és az ott dolgozó vagy az ott zajló munkával kapcsolatban lévő forrásaink sem tudtak a rendezvényről.

Mahmúd Ahmadinezsád 2005 és 2013 között volt az iszlám köztársaság elnöke. Regnálása elsősorban harsány antiszemita, Amerika- és Izrael-ellenes retorikája, valamint a 2009-es újraválasztása miatt kitört iráni tüntetések és elfojtásuk miatt emlékezetes. Ő volt továbbá az Izraelt és a nyugati világot máig fenyegető iráni nukleáris program egyik szorgalmazója – különrendeletben tiltotta ki az ENSZ ellenőreit az ország nukleáris létesítményeiből –, elnöksége alatt drámaian romlott az emberi jogok és a kisebbségek helyzete Iránban.

Ehhez kapcsolódóan: Az iráni–izraeli konfliktus eszkalációja közepette az arab államok nem álltak egyik fél mellé sem

2006-ban „tudományos konferenciát” szervezett holokauszttagadók részvételével, amelynek keretében egy, a holokausztot kigúnyoló karikatúrakiállítást is rendeztek. 2010-ben az ENSZ Közgyűlésén szólalt fel a „cionista rezsim” ellen. Tiltakozásul tizenkét tagállam – köztük Magyarország – kivonult a közgyűlésből. 2011-ben Ahmadinezsád megerősítette: eltökélt szándékuk Izrael eltörlése a föld színéről.

A Szabad Európa megkereste a Nemzeti Közszolgálati Egyetem sajtóosztályát, hogy megkérdezzük, milyen szakmai szempontok alapján esett a választás Mahmud Ahmadinezsádra, és nem merültek-e fel aggályok az előadó politikai előéletével kapcsolatban. Megkérdeztük a Külgazdasági és Külügyminisztérium sajtóosztályát is, nem tartják-e diplomáciai szempontból problémásnak Mahmud Ahmadinezsád budapesti egyetemi előadásának időzítését, valamint kértük az izraeli nagykövetséget is, hogy reagáljanak az előadás hírére. Amint válaszolnak, cikkünket frissítjük.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium szerkesztőségünk megkeresésére nem reagált, az Indexnek viszont igen, azt írták: "A kormány nem fogadta a volt iráni elnököt. Programja egyetemi program. Magyarországon az egyetemeken oktatási és szólásszabadság van. A kormány nem szól bele az egyetemek programjaiba".

FRISSÍTÉS
Az izraeli nagykövetség sajtóközleményt adott ki cikkünk megjelenése után, amiben többek közt azt írták, hogy "Egy ilyen személy meghívása, hogy előadást tartson diákoknak bármely nyugati egyetemen, súlyosan sérti a holokauszt áldozatainak emlékét."

  • 16x9 Image

    Bihari Ádám

    Bihari Ádám a Szabad Európa budapesti irodájának szerkesztő-riportere. Az elmúlt 15 évben újságíróként és tévériporterként dolgozott számos tévécsatornánál és híroldalnál. Munkája során tudósított Ukrajnából, Izraelből és más konfliktuszónákból. Egyéb elismerések mellett 2014-ben megkapta a Junior Príma-díjat sajtó kategóriában. 

XS
SM
MD
LG