Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az NVB megadta az esélyt arra, hogy online is lehessen aláírásokat gyűjteni népszavazáshoz


Leadják az ellenzéki népszavazási kezdeményezéshez összegyűlt aláírásgyűjtő íveket 2022. január 21-én.
Leadják az ellenzéki népszavazási kezdeményezéshez összegyűlt aláírásgyűjtő íveket 2022. január 21-én.

Átment a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) ülésén az a népszavazási kérdés, amely azt szeretné elérni, hogy online platformokon is lehessen aláírásokat gyűjteni népszavazásokhoz. Jelenleg csak papíralapú aláírásgyűjtő íveken lehet ezt megtenni. Egy soroksári virágárus harcolta ki ennek a lehetőségét, a következő hónapokban 200 ezer aláírást kell ahhoz összegyűjtenie, hogy kiírják az erről szóló népszavazást.

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) csütörtöki ülésén hitelesítette azt a két népszavazási aláírásgyűjtő ívet, amelyek azt célozzák, hogy országos, illetve helyi népszavazási kezdeményezéseket elektronikus felületen kitölthető aláírásgyűjtő íven is lehessen támogatni – olvasható az NVB honlapján.

A népszavazási kérdéseket egy magánszemély nyújtotta be. Az NVB 13:0 arányban hitelesítette a két kezdeményezés aláírásgyűjtő ívét, mivel azok a törvényi követelményeknek – azaz az alaptörvényben és a népszavazási törvényben foglaltaknak – megfeleltek.

Online gyűjtés

A kérdések így szóltak: „Egyetért-e Ön azzal, hogy országos népszavazási kezdeményezést elektronikus felületen kitölthető aláírásgyűjtő íven is lehessen támogatni?” Illetve, „egyetért-e Ön azzal, hogy helyi népszavazási kezdeményezést elektronikus felületen kitölthető aláírásgyűjtő íven is lehessen támogatni?”

A népszavazásról és európai polgári kezdeményezésről szóló törvény lehetőséget biztosít arra, hogy az európai polgári kezdeményezések támogató aláírásait online gyűjtsék a szervezők. Az NVB határozatai nem jogerősek, ellenük 15 napon belül lehet jogorvoslattal fordulni a Kúriához.

Ez azt jelenti, hogy ha lejár a fellebbezési határidő, akkor 90 napja van a magánszemélynek arra, hogy 200 ezer aláírást gyűjtsön ahhoz, hogy kiírják a népszavazást. Ezeket az aláírásokat még hagyományos módon kell begyűjteni.

Ha sikerül összegyűjteni az ajánlásokat, illetve a népszavazás érvényes lesz és az igenek győznek, a Parlamentnek törvényt kell hoznia arról, hogy melyik online platformon gyűjtött aláírásokat fogadja el a jövőbeni népszavazások tekintetében.

Ezzel sokkal egyszerűbb lesz egy-egy helyi vagy országos népszavazás esetén összegyűjteni a támogató aláírásokat. Nem kell csapatot szervezni, az utcán hetekig-hónapokig gyűjteni az aláírásokat, bekopogni lakásokba. Az interneten a közösségi média segítségével sokkal könnyebb elérni az embereket, és várhatóan gyorsabban össze lehet gyűjteni a megfelelő számú aláírást.

Ehhez kapcsolódóan:Népszavazást követeltek a debreceniek a botrányosra sikerült, éjszakába nyúló közmeghallgatáson

Volt már ilyen

Nem ez az első eset ugyanakkor, hogy az NVB támogat egy ilyen kérdést. 2018-ban egyszer már megszavazta, hogy lehessen online platformokon is aláírást gyűjteni, de akkor a kérdést benyújtó magánszemély nem gyűjtötte össze a népszavazás kiírásához szükséges számú támogató aláírást.

Az NVB a csütörtöki ülésén azt a népszavazási kérdést is hitelesítette, amely a vagyonnyilatkozatra kötelezett személyek szigorúbb ellenőrzését írja elő.

A kérdés így hangzott: „Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés írja elő a törvény alapján vagyonnyilatkozat-tételre kötelezett személyek vagyonnyilatkozataiban foglaltak helytállóságának rendszeres, kötelező, a hatósági nyilvántartásokban foglalt adatokkal való összevetéssel történő vizsgálatát?”

Ugyanaz a magánszemély adta be ezt a kérdést is, mint a népszavazások online aláírásgyűjtéséről szólót.

A népszavazási kérdést leadó Dani Miklósné a Szabad Európának azt mondta, hogy el fogja kezdeni az aláírások gyűjtését. Arra kérdésre, hogy lesz-e segítsége, igennel felelt. „Gyűjtöttem már aláírást, nem lehetetlen, csak időigényes feladat egész nap járni az országot” – tette hozzá.

Elmondása szerint nem áll párt mögötte. „Ha az ember éjszaka nem tud aludni és gondolkodik, sok minden eszébe jut és ha hajnali négyig nézi a tévét, sok minden felmerül” – válaszolta arra a kérdésünkre, hogy honnan jött az ötlet.

Elmondása szerint ő egy „elkeseredett ember, hogy ilyen országban élünk, ilyen vezetés mellett”.

(Javítás: A virágárus üzlete Soroksáron van, nem Csepelen).

XS
SM
MD
LG