Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az olajembargóról egyeztetett Orbán Viktor az Európai Tanács elnökével


Orbán Viktor miniszterelnök videókonferencia keretében tárgyal Charles Michellel, az Európai Tanács elnökével a május 30-31-i rendkívüli uniós csúcs előkészítéseként a Karmelita kolostorban 2022. május 23-án
Orbán Viktor miniszterelnök videókonferencia keretében tárgyal Charles Michellel, az Európai Tanács elnökével a május 30-31-i rendkívüli uniós csúcs előkészítéseként a Karmelita kolostorban 2022. május 23-án

Videókonferencián tárgyalt az ukrajnai háború Európára gyakorolt hatásairól Orbán Viktor miniszterelnök és Charles Michel, az Európai Tanács. Orbán Viktor hangsúlyozta, hogy Magyarország energiaellátási aggályaira megoldást kell találni.

Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke az MTI-nek azt mondta, hogy a megbeszélés a május 30-31-i rendkívüli uniós csúcs előkészítéseke volt. A közmédia szerint az ukrajnai háború Európára gyakorolt hatásai kerültek szóba, így a katonai, az energia- és az élelmiszerbiztonság ügye.

Havasi Bertalan közleménye szerint Orbán Viktor hangsúlyozta, hogy Magyarország ellátási aggályaira megoldást kell találni, mielőtt bármilyen szankció kivetésére sor kerülhetne az orosz olajszállításokra vonatkozóan.

Hatalmas összeget kér a magyar kormány

Mint arról korában a Szabad Európa is beszámolt, a magyar kormány jelenlegi áron nagyjából hat-hétezer milliárd forintnyi uniós támogatásért, a magyar GDP tizenegy–tizenhárom százalékáért lenne hajlandó lemondani az olajembargó vétójáról. Ez akkora összeg, hogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter sem hiszi, hogy reális, hogy kifizeti az EU.

Az összehasonlítás kedvéért a jogállamisági és korrupciós problémák miatt jelenleg visszatartott óriási uniós válságalap Magyarországnak esedékes támogatása 7,2 milliárd euróra rúg. Ez egyébként az EU valaha volt legnagyobb gazdaságösztönző csomagja, és 2026-ig kellene felhasználni.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG