Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az új olasz kormányfő átfogó reformokat ígér, egységet sürget


Az Európai Központi Bank volt igazgatója, Mario Draghi nyilatkozik, miután találkozott Sergio Mattarella olasz elnökkel Rómában, 2021. február 3-án.
Az Európai Központi Bank volt igazgatója, Mario Draghi nyilatkozik, miután találkozott Sergio Mattarella olasz elnökkel Rómában, 2021. február 3-án.

Mario Draghi új olasz miniszterelnök átfogó reformokra tett ígéretet a koronavírus-válságot követő helyreállítás érdekében, illetve egységet sürgetett, amikor legfőbb prioritásait ismertette a szenátus szerdai bizalmi szavazása előtt.

Az Európai Központi Bank (EKB) egykori elnöke szombaton tette le a hivatali esküt, a politikai spektrumon átívelő, széles körű támogatottsággal rendelkező kormányának fő feladata Olaszország talpra állítása a járványt és a gazdasági visszaesést követően.

Draghi parlamenti beszédében egységre szólította fel az országot, s kijelentette, minden eszközzel küzdeni fognak a járvány ellen, illetve az állampolgárok megvédéséért.

Hozzátette, számos reformot terveznek annak érdekében, hogy fenntarthassák a hosszútávú növekedést az eurózóna harmadik legnagyobb gazdaságának számító Olaszországban, amely jelenleg a második világháború óta tapasztalt legsúlyosabb válságán megy keresztül.

„Ma az egység nem csak egy opció, hanem kötelesség. Ezt azonban az vezérli, amely biztosan mindannyiunkat összeköt: Olaszország szeretete” – szögezte le.

Az új miniszterelnök a főbb célok között kiemelte az oltási kampány sikeres lebonyolítását és a gazdaság ösztönzésére szolgáló, több mint 200 milliárd eurót kitevő európai uniós források hatékony felhasználását. Mint mondta, utóbbihoz közigazgatási és igazságszolgáltatási reformokra van szükség.

Nem lesz egyszerű a koalíció egyben tartása

Elemzők szerint széles támogatottságának köszönhetően Draghi kormányát várhatóan simán megerősítik a törvényhozás mindkét házában szerdán és csütörtökön.

Mario Draghi az EKB elnökeként komoly tiszteletet vívott ki magának Európában, kormányfői jelölésére a piacok jól reagáltak, az olasz államkötvények iránti kereslet kedden rekordmagas volt. Új tisztségében azonban jelentős kihívásokkal is szembe kell néznie, például a rendkívül sokszínű koalíció összetartását illetően, amelynek tagjai ellentétes állásponton vannak fontos kérdésekben, például a migráció- vagy a gazdaságpolitika terén.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG