Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az ombudsmanhoz fordultak a szülők a debreceni technikumok összeköltöztetése miatt


Bethlen Gábor Közgazdasági Technikum – innen kiköltöztetnének
Bethlen Gábor Közgazdasági Technikum – innen kiköltöztetnének

Aáry-Tamás Lajos első nekifutásra elutasította a beadványt, mert a szülők név nélkül keresték meg. Most az egyikük a nevét is vállalva újra próbálkozik. A Debreceni Szakképzési Centrum közben szóbeli tájékoztatást tart az iskolák tervezett összeköltöztetéséről és a két műszakos oktatás bevezetéséről, de a nyilvánosságot még mindig nem tájékoztatta a részletekről, így azt sem lehet tudni, hogy pontosan mikortól lépnek hatályba a több ezer diákot és szülőt, valamint számos pedagógust érintő intézkedések.

Szeptember 26-án a Debreciner írt először arról, hogy fűtési gondok miatt iskolák összeköltöztetéséről dönthet a Debreceni Szakképzési Centrum (DSZC). Két nappal később azt is sikerült megtudni egy névtelenséget kérő pedagógustól, hogy a centrum tizenegy tagintézményéből nyolcat érint a döntés, méghozzá az alábbi módon:

  • az Építéstechnológiai és Műszaki Szakképző Iskola a Péchy Mihály Építőipari Technikumba,
  • a Baross Gábor Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium az Irinyi János Technikumba,
  • a Bethlen Gábor Közgazdasági Technikum a Mechwart András Gépipari és Informatikai Technikumba,
  • a Kreatív Technikum pedig a Beregszászi Pál Technikumba költözik.

A témával kapcsolatos értesüléseinket a DSZC egy alkalommal sem cáfolta, ugyanakkor érdemben nem is válaszolt az átszervezéseket érintő kérdéseinkre, annak ellenére hogy szeptember 26-án még azt ígérték: ha az egyeztetések lezajlanak, tájékoztatni fognak minket az energiatakarékosságot célzó lépéseikről. Október 6-án aztán Tirpák Zsolt kancellár a debreceni önkormányzati televízióban ugyan a konkrét forgatókönyv ismertetése nélkül, de elismerte az összeköltözések tényét, amelyeket addigra már a szülőktől és pedagógusoktól kiszivárgó intézményvezetői levelek is megerősítettek. A DSZC honlapján és a centrum közösségi oldalán egyébként továbbra sem olvasható semmilyen hivatalos tájékoztatás a tervekről.

Bethlen Gábor Közgazdasági Technikum – innen kiköltöztetnének
Bethlen Gábor Közgazdasági Technikum – innen kiköltöztetnének

A szülők már az oktatási jogok biztosához fordultak

Úgy tűnik, hogy a DSZC nemcsak az érdeklődő független sajtóval, hanem az érintett diákokkal és szüleikkel sem sokkal közlékenyebb. Legalábbis erről árulkodnak azok a levelek, amelyeket az elmúlt napokban kaptunk az információhiány miatt kétségbeesett szülőktől. Egyikük egy húsz kérdést tartalmazó üzenetet próbált eljuttatni a kancellárnak az összeköltöztetési ügyekkel érdemben foglalkozó sajtó nyilvánosságán keresztül. Többek között arra volt kíváncsi, mikor ad Tirpák Zsolt hivatalos tájékoztatást; milyen törvényi rendelkezés alapján fosztják meg a gyerekeket a délutáni sport- és zenei foglalkozásoktól, valamint a magánórák lehetőségétől; milyen jogszabály alapján hoztak döntést a szülőkkel és a diákokkal való egyeztetés nélkül; mi lesz a más településekről bejáró diákokkal; valamint miért okoznak hátrányt a DSZC tanulóinak az által, hogy 35 percre rövidítik a tanórákat.

Október 18-án egy újabb levelet kapott a debreciner.hu a Péchy Mihály Építőipari Technikum egyik diákjának hozzátartozójától, amelyben szintén arról számolt be, hogy az ő bevonásuk nélkül történik az összeköltözések előkészítése. Mint írta, a szülői közösség sikertelenül próbálkozott felvenni a kapcsolatot Nagyné Pálinkás Anikó intézményvezetővel, a fenntartóval és a Kulturális és Innovációs Minisztériummal (a levélben az Innovációs és Technológiai Minisztériumot említette, de ez a tárca ebben a formában már megszűnt), Aáry-Tamás Lajos, az oktatási jogok biztosa pedig arra hivatkozva utasította el a megkeresésüket, hogy a hozzá fordulók nem adták meg a nevüket és a személyes elérhetőségeiket. (Ezt a szerkesztőségünket megkereső szülő egyébként később pótolta.) A hozzátartozók elsősorban azt kifogásolták, hogy az átszervezések több ezer tanulót érintenek hátrányosan, nekik és szüleiknek aránytalan terhet jelentenek, valamint álláspontjuk szerint sérült a diákok oktatáshoz, továbbá a szülők véleménynyilvánításhoz való joga.

Az iskola és a DSZC vezetőinek küldött levelekből egyébként kiderül, hogy az intézményvezető és az osztályfőnökök szóban már szeptemberben adtak tájékoztatást a szülőknek és a gyerekeknek, ez azonban egyrészt további kérdéseket vetett fel bennük, másrészt az érintettek nem tekintik hivatalos tájékoztatásnak. Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke a Debrecinernek nemrég azt nyilatkozta, hogy a szakképzési törvény alapján az intézkedési tervről végleges döntés előtt az érintett oktatói testületeknek és a szülőknek is állást kell foglalniuk. „Különösen a szülők hozzájárulása nélkül nem hozhat ilyen döntést a kancellár” – szögezte le a szakszervezeti vezető.

Egy, a Péchy ügyeire rálátó forrástól egyébként úgy tudni, hogy október 17-én fórumot tartottak az iskolában a szülői munkaközösség számára, amelyen Nagyné Pálinkás Anikó igazgató tájékoztatta a megjelenteket. (Minden osztályból két szülő vehetett részt.)

Még mindig nem tudni biztosan, mikor kell költözniük

A Debreciner úgy tudja DSZC-s forrásaitól, hogy a centrum október 24-én vezetné be a már többször elhalasztott, eredetileg október 3-ra tervezett átállást, de az időjárás függvényében ezt ismét későbbi időpontra csúsztathatják (a jelenlegi előrejelzések szerint a héten a nappali csúcshőmérséklet 20 Celsius-fok körül alakul). A Momentum egy október 18-i sajtótájékoztatón közölte, hogy az ő információik szerint november 7-i hatállyal vezetik be az összeköltözéseket.

Amennyiben a DSZC válaszol az üggyel kapcsolatban feltett kérdéseinkre, vagy más forrásból tudomást szerzünk az átszervezésekkel kapcsolatban, arról tájékoztatni fogjuk olvasóinkat.

Polgár Tóth Tamás cikke.
  • 16x9 Image

    debreciner.hu

    Ez a cikk a Szabad oldal kezdeményezésünk részeként jelent meg. Ebben az együttműködésben az ország független szerkesztőségeinek írásait, tartalmait vesszük át, hogy azok saját olvasóikon túl egy szélesebb nyilvánossághoz is eljussanak.

    debreciner.hu Debrecen és környékének híreit, eseményeit követi.

XS
SM
MD
LG