Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az orosz Bolsoj levette műsoráról a háború ellen felszólaló rendezők előadásait


Thea Martin (középen) mint Odette és Laurent Le Gall (balra) mint Siegfried Csajkovszkij Hattyúk tava című balettjének főpróbáján a moszkvai Bolsoj színpadán 2021. november 16-án (képünk illusztráció)
Thea Martin (középen) mint Odette és Laurent Le Gall (balra) mint Siegfried Csajkovszkij Hattyúk tava című balettjének főpróbáján a moszkvai Bolsoj színpadán 2021. november 16-án (képünk illusztráció)

A moszkvai Bolsoj, a világ egyik leghíresebb operaháza azzal háborította fel az opera- és balettrajongókat, hogy a héten hirtelen levett a műsoráról számos olyan előadást, amelyet az ukrajnai háború ellen felszólaló rendezők vittek színpadra.

A színház nem indokolta, miért vették le Timofej Kuliabin Don Pasquale-operarendezését és Kirill Szerebrennyikov Nurejev című balettjét.

Kuliabin az Instagramon is kifejezte szolidaritását Ukrajnával, és nevetségessé tette Oroszország beszámolóit az ottani akciókról. Egyik posztjában Tolsztoj Háború és béke című könyvének viccesen átszerkesztett borítóját osztotta meg, amelyen a háború szót különleges műveletre cserélték, kifigurázva a Kreml által az invázió leírására használt kifejezést.

Szerebrennyikov a múlt hónapban a France 24-nek adott interjúban azt mondta: „teljesen nyilvánvaló, hogy Oroszország kezdte a háborút”, és ez összetöri a szívét.

„Ez háború, amely embereket öl. Ez a legrosszabb dolog, ami valaha is megtörténhet a civilizációval, az emberiséggel (…) Ez egy humanitárius katasztrófa, patakokban folyik a vér” – nyilatkozta a rendező.

Mindketten Oroszországon kívül tartózkodnak jelenleg.

A két előadás lecserélése a Sevillai borbélyra és a Spartacusra, a Bolsoj repertoárjának két régi alapdarabjára több száz, többnyire kritikus online kommentet váltott ki a jegyvásárlókból. Sokan magyarázatot követeltek, de hiába.

„Micsoda tiszteletlenség a nézőkkel és a művészekkel szemben!” – írta egy Valeria nevű nő a Bolsoj Telegram-csatornáján.

Különösen nagy felháborodást váltott ki Szerebrennyikov Nurejev című, megosztó előadásának törlése. A darab premierje 2017-ben volt a Bolsojban. Az 1961-ben Nyugatra disszidált táncos, Rudolf Nurejev történetéről szól, az egyik érzelmes jelenetben meleg szeretője is feltűnik, ami már túlment a Kreml toleranciáján, és homoszexuális propagandának nevezte az előadást. (Reuters)

XS
SM
MD
LG