Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az orosz Duma jóváhagyta az „LMBTQ-propagandáról” szóló törvény szigorítását


Egyszemélyes tüntetés a törvény ellen Omszkban, Oroszországban 2022. augusztus 29-én
Egyszemélyes tüntetés a törvény ellen Omszkban, Oroszországban 2022. augusztus 29-én

Orosz törvényhozók csütörtökön véglegesen jóváhagyták azt a törvényjavaslatot, amely jelentősen szigorítja a melegek jogait népszerűsítő tevékenységek korlátozását az országban. Ez újabb lépés az évek óta tartó leszámolásban az oroszországi LMBTQ-közösséggel.

Az új törvény kibővíti a hatóságok által „nem hagyományos szexuális kapcsolatok propagandájának” nevezett tevékenységek fiatalkorúakra vonatkozó tilalmát. A melegpropaganda-törvénynek nevezett jogszabályt a Kreml 2013-ban fogadta el, hogy elősegítse a „hagyományos értékek” népszerűsítését Oroszországban.

Idén a törvényhozók megtiltották az ilyen jellegű információk terjesztését 18 év felettiek esetében is.

A törvényjavaslatot csütörtökön harmadik, egyben végső olvasatában hagyta jóvá az Állami Duma, a parlament alsóháza. Ezt követően kerül a felsőház, a Szövetségi Tanács, majd Vlagyimir Putyin elnök elé, az ő aláírása emeli majd jogerőre.

A javaslat törvényen kívül helyez minden olyan reklámot, média- és online eszközt, könyvet, filmet és színházi produkciót, amelyek ilyen „propagandát” tartalmaznak. A fogalmat csak lazán írja körül a törvénytervezet. A 2013-as tilalmat gyakran az azonos neműek szövetségének bármilyen ábrázolásának megakadályozására alkalmazták, és eszközként használták az LMBTQ-jogokat védő csoportok és aktivisták elleni fellépéshez.

A törvény megsértése pénzbírságot von maga után. Ha külföldiek követik el, kiutasíthatják őket Oroszországból. A bírság százezer és kétmillió rubel (1660–33.000 dollár) között mozog. Egyes jogsértések esetén a külföldiek 15 napos őrizettel szembesülhetnek kiutasításuk előtt.

A törvényjavaslat ezeket a jogsértéseket nem minősíti bűncselekménynek. Az orosz törvények előírják, hogy a büntető törvénykönyvet csak független törvényjavaslattal lehet módosítani. Egyes törvényhozók inkább ilyen megoldást részesítenének előnyben.

Oroszország 2020-ban kifejezetten törvényen kívül helyezte az azonos neműek házasságát az ország alkotmányának módosításával, amely többek között kimondta, hogy „a házasság intézménye férfi és nő közötti szövetség”.

A jogsegélyt kínáló LMBT Hálózat abszurd kísérletnek nevezte a jogszabályt az LMBTQ-közösség megalázására és diszkriminációjára.

Készült a Reuters és az AP beszámolóinak felhasználásával.
XS
SM
MD
LG