Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az orosz elnök győzelmet hirdetett Luhanszkban


Vlagyimir Putyin és Szergej Sojgu találkozója Moszkvában 2022. július 4-én
Vlagyimir Putyin és Szergej Sojgu találkozója Moszkvában 2022. július 4-én

A kelet-ukrajnai régió utolsó ellenállási bástyájának számító Liszicsanszkból vasárnap vonultak ki az ukrán hadsereg katonái.

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter arról tájékoztatta Vlagyimir Putyin elnököt egy hétfői, a televízió által közvetített egyeztetésen, hogy a hadsereg átvette az ellenőrzést Luhanszk egész területe felett, amely Donyeck régióval együtt alkotja a fontos iparvidéknek számító Donyec-medencét.

Az államfő kijelentette, hogy az összecsapásokban részt vevő, s győzelmet arató katonai egységeknek pihenniük kell, hogy megőrizzék harcképességüket.

Putyin a találkozón emellett arra utasította Sojgut, hogy az eredeti terveknek megfelelően folytassák az offenzívát. „Remélem, hogy minden úgy fog haladni, mint eddig Luhanszkban” – fogalmazott.

Az orosz inváziós csapatok eközben nagy erőkkel folytatták az előrenyomulást Sziverszk, Fedorivka és Bahmut felé Donyeckben, amelynek jelenleg mintegy fele van orosz kézen. Emellett egyre hevesebben ágyúzzák a valamivel távolabb lévő, kulcsfontosságú Szlovjanszkot és Kramatorszkot is.

A tüzérségi támadásokban előbbi városban vasárnap hat ember, köztük egy 9 éves kislány vesztette életét, mintegy huszan pedig megsebesültek.

A brit védelmi minisztérium hétfőn megerősítette, hogy a megszállók szinte bizonyosan Donyeck teljes elfoglalására fognak mostantól fókuszálni. Mint írták, a Donyec-medencében hatalmas pusztítást okoz a fegyveres konfliktus, és ez aligha fog változni a továbbiakban.

Bár a tűzerőt tekintve hatalmas az oroszok fölénye, elemzők arról számoltak be, hogy a katonák számát illetően nincs jelentős különbség a felek között. Ez azt jelenti, hogy Moszkvának nincsenek meg a kellő erőforrásai a gyors területszerzéshez, így lassú offenzívára kell készülni, amelynek során jórészt a tüzérségi eszközökre és rakétákra támaszkodik a hadvezetés.

Miután az orosz inváziós erőknek a váratlanul kemény ellenállás miatt nem sikerült elfoglalniuk Kijevet, a Kreml Ukrajna keleti részére összpontosította „különleges katonai műveletét”, és a Donyec-medence elfoglalását tűzte ki célul.

Készült az AP tudósításának felhasználásával
XS
SM
MD
LG