Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az orosz elnök menesztette régi szövetségesét a védelmi miniszteri tisztségből


Szergej Sojgu és Vlagyimir Putyin
Szergej Sojgu és Vlagyimir Putyin

Vlagyimir Putyin bejelentette Szergej Sojgu leváltását, akinek irányítása alatt számos bírálat érte az utóbbi évek során az orosz hadsereget a súlyos ukrajnai veszteségek és a harctéri sikerek elmaradása miatt.

A Kreml tájékoztatása szerint a 66 éves tárcavezetőt a csupán egy évvel fiatalabb Andrej Belouszov volt miniszterelnök-helyettes, egy kevéssé ismert, gazdasági ügyekre szakosodott politikus váltja a poszton.

Sojgut, aki 2012 óta volt védelmi miniszter, kinevezték az orosz biztonsági tanács élére, Nyikolaj Patrusev pedig, aki eddig betöltötte a tisztséget, a jövőben új megbízatást fog kapni Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerint.

Az orosz parlament felsőháza közben arról számolt be, hogy Putyin javaslatot tett Szergej Lavrov újbóli külügyminiszteri kinevezésére is.

Grant Shapps brit védelmi miniszter szerint új orosz kollégája is a Kreml urának bábja lesz.

„Szergej Sojgu idején több mint 355 ezres veszteséget szenvedtek a katonái, valamint civilek tömegei szenvednek az illegális ukrajnai hadjárat miatt” – írta az X-en.

„Oroszországnak olyan védelmi miniszterre lenne szüksége, aki eltörli ezt a katasztrofális örökséget, és véget vet az inváziónak – de csak egy újabb Putyin-bábot kapnak” – tette hozzá.

Konstantin Sonin, a Chicagói Egyetem professzora szerint a személycserék jól illusztrálják a Kreml gondolkodását. „A dolgok nem Putyin tervei szerint alakulnak, ennek ellenére a végtelenségig egy lojalistákból álló kis csoport tagjait fogja váltogatni” – fogalmazott.

„Putyin mindig félt attól, hogy új embereket hozzon hatalmi pozícióba, még a legjobb időkben is csak senkik lehettek, saját perspektívák nélkül. Hatalma vége felé még inkább igaz ez” – szögezte le.

Jimmy Rushton kijevi külpolitikai elemző hangsúlyozta: „Sojgu leváltása egy viszonylag tapasztalt és láthatólag hozzáértő közgazdásszal elég egyértelműen jelzi, hogy Putyin úgy véli: a győzelem Ukrajna és nyugati szövetségesei túlszárnyalása és a túlélés révén jöhet el.”

„Még sok-sok évnyi háborúra készül”

Rob Lee, a Foreign Policy Research Institute vezető munkatársa nem feltétlenül gondolja lefokozásnak a lépést Sojgu számára. Rámutat, hogy új munkakörében további hatásköröket kapott.

„Nem úgy tűnik, mintha lefokozásnak szánták volna Sojgunak, aki nem csupán a biztonsági tanács titkáraként kapott fontos pozíciót, hanem megtartja a bel- és külföldi védelmi kérdések felügyeletét is, átvéve az új védelmi minisztertől” – írta.

Az intézkedéseket a parlament felsőházának jóvá kell hagynia, ami pusztán formalitásnak számít; az orosz elnök ugyanis teljes ellenőrzést gyakorol a törvényhozás felett.

Putyin újabb, immár ötödik elnöki ciklusának május 7-i kezdete után a kormány hivatalosan lemondott, így hamarosan meg kell alakulnia az új testületnek. A törvényhozók május 10-án megszavazták Mihail Misusztyin ismételt miniszterelnöki kinevezését, amelyet az elnök már alá is írt.

Vlagyimir Putyin és Andrej Belouszov
Vlagyimir Putyin és Andrej Belouszov

Sojgu tevékenységét az utóbbi években jelentős figyelem övezte a hadsereg ukrajnai teljesítménye és egyéb kérdések miatt is.

Noha ő közvetlenül nem volt érintett, a védelmi minisztériumban vizsgálat indult, miután a bűnüldöző szervek őrizetbe vették Timur Ivanov védelmi miniszterhelyettest kenőpénz elfogadásának gyanújával. A férfi június 23-ig előzetes letartóztatásban van.

Sojgu régóta Putyin közeli szövetségesének számít, többször voltak együtt vadászni is. Egyik alapítója a kormányzó Egységes Oroszország pártnak.

A Kreml szóvivője közölte, hogy gazdasági szakértőt akartak kinevezni a védelmi minisztérium élére az orosz biztonsági intézkedésekkel kapcsolatos növekvő költségek miatt.

„Ez különös figyelmet igényel – mondta. – A védelmi minisztériumnak feltétlenül nyitottnak kell lennie az innovációra, minden korszerű ötlet bevezetésére” – tette hozzá.

„Ebben a szakaszban az államfő úgy döntött, hogy egy civilnek kell vezetnie a védelmi minisztériumot” – jelentette ki.

Készült a Financial Times és a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG