Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az orosz gyermekjogi biztos szerint hamisak a hágai vádak


Maria Lvova-Belova Putyin elnökkel a novo-ogarjovói állami rezidencián Moszkva mellett 2023. február 16-án
Maria Lvova-Belova Putyin elnökkel a novo-ogarjovói állami rezidencián Moszkva mellett 2023. február 16-án

Az orosz gyermekjogi biztos kedden hamisnak minősítette a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) állításait arról, hogy felelős lenne gyermekek jogellenes elhurcolásáért Ukrajnából.

A hágai székhelyű Nemzetközi Büntetőbíróság március 17-én elfogatóparancsot adott ki Vlagyimir Putyin elnök és Maria Lvova-Belova orosz gyermekjogi biztos ellen háborús bűnök miatt, amiért gyermekeket deportáltak törvénytelenül Ukrajna orosz csapatok által megszállt területeiről.

Az ICC közölte: tudomása van arról, hogy több száz gyermeket vittek el árvaházakból és gyermekotthonokból Ukrajna olyan területeiről, amelyeket Oroszország magának követel. A Nemzetközi Törvényszék szerint ezek közül a gyerekek közül többet örökbe adtak Oroszországban.

Lvova-Belova moszkvai sajtótájékoztatóján azt mondta: mindig is kikérték a szülők beleegyezését, hivatala minden gyermek esetében a legjobb érdekeit szem előtt tartva járt el, és a gyámság pontosabb kifejezés az örökbefogadásnál.

Ha konkrét problémák voltak egy adott családdal, kész volt segíteni a megoldásában – közölte.

„Nem világos a gyermekek jogaiért felelős elnöki biztos számára, hogy konkrétan mit tartalmaznak és min alapulnak a Nemzetközi Törvényszék vádjai” – áll a hivatal a sajtótájékoztató előtt kiadott közleményében.

„Az ICC hivatalos nyilatkozatában a »lakosság (gyermekek) jogellenes deportálása« kifejezés használata megrökönyödést keltett” – fogalmaz a közlemény, hozzátéve, hogy nem kaptak semmilyen dokumentumot az ICC-től, amelynek joghatóságát Oroszország nem is ismeri el.

Donyeck és Luhanszk, a két ukrán terület, amelyet magáénak követel és részben irányít is Oroszország, arra kérte Oroszországot, hogy fogadjon be civileket, köztük árvákat és olyan gyermekeket, akiknek szülei eltűntek – közölte a hivatal.

Lvova-Belova azt mondta, hogy 2022 februárja, a háború kezdete óta Oroszország több mint ötmillió menekültet fogadott be Ukrajna Donbászi területéről, köztük 730 ezer gyermeket.

A második világháború óta Európa legvéresebb háborújában férfiak százezreit ölték vagy nyomorították meg mindkét oldalon, miközben felnőttek és gyermekek milliói kényszerültek elhagyni otthonukat a felőrlő tüzérségi háború miatt.

Felháborítóan elfogult

Az invázió óta Ukrajna Oroszországot olyan kegyetlen imperialista agresszornak bélyegzi, aki háborús bűnöket követ el, beleértve a gyermekek elrablását is. Oroszország, amely azt állítja, hogy „különleges katonai műveletet” hajt végre, közölte, hogy a Nyugat figyelmen kívül hagyja az Ukrajna által elkövetett bűnöket.

Lvova-Belova közölte, hogy elutasítja az ICC állításait, az ukrán vádakat, valamint azt, amit hivatala a külföldi újságírók dezinformációjának nevezett az állítólagos „gyermekdeportálásokról”.

Visszautasította azokat az állításokat, amelyek szerint gyerekeket vittek táborokba állítólagos átnevelés céljából, és azt mondta, hogy hivatala egyetlen olyan esetről sem tud, amikor egy kelet-ukrajnai gyermeket elválasztottak vér szerinti rokonaitól, hogy nevelőszülőnek adják.

A Kreml szerint az ICC elfogatóparancsa felháborítóan elfogult határozat. Orosz tisztviselők tagadják az ukrajnai háborús bűnöket.

Putyin szövetségesei „jogilag nem létezőnek” minősítették az ICC-t, amelyet olyan országok sem ismernek el, mint Kína és az Egyesült Államok.

Készült a Reuters beszámolójának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG