Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az orosz hadsereg a védelmi vonalakat ostromolja Kelet-Ukrajnában


Ukrán tűzoltók egy lerombolt gyár romjai között a Donyecki területen 2022. augusztus 27-én
Ukrán tűzoltók egy lerombolt gyár romjai között a Donyecki területen 2022. augusztus 27-én

Továbbra is hevesen támadják az ukrán állásokat az inváziós erők az ország keleti részén, a moszkvai vezetés a jelek szerint nagyon szeretne harctéri sikereket felmutatni a háború közelgő első évfordulójára az elszenvedett vereségek után.

Az orosz haderő hónapok óta szünet nélkül lövi tüzérséggel, drónokkal és rakétákkal a front közelében lévő településeket, válogatás nélkül pusztítva polgári célpontokat is.

Február 24-én lesz az első évfordulója az invázió kezdetének, erre és az enyhülő időjárásra tekintettel az elemzők úgy vélik, hogy újabb kritikus szakaszába léphet a fegyveres konfliktus, ugyanis mindkét fél jelentős offenzívára készülhet.

A Kreml a tavaly szeptemberben illegálisan elcsatolt területek, a Donyecki, Luhanszki, Herszoni és Zaporizzsjai feletti teljes ellenőrzés megteremtésén, illetve megszilárdításán dolgozik.

„Az ellenség továbbra is a Kupjanszk, Liman, Bahmut, Avdijivka és Sahtarszk körzetében zajló támadó hadműveletekre fókuszálja erőfeszítéseit, így próbálva teljesen elfoglalni a Donyecki és Luhanszki területet” – írta friss tájékoztatásában a kijevi hadvezetés.

Az Ukrán Vöröskereszt önkéntesei a harcok közepette a donyecki kórházak mozgásképtelen betegeinek kimenekítésén dolgoznak az Orvosok Határok Nélkül nevű segélyszervezet által indított vonatokkal.

Az intenzív összecsapások nyomán apadóban lehetnek a szemben álló felek fegyver- és lőszerkészletei. Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a napokban figyelmeztetett, hogy Ukrajna jóval több lőszert használ fel annál, mint amennyit a szövetségesek szállítanak, ezért a gyártás felpörgetésére szólította fel a katonai szervezet tagállamait.

Ehhez kapcsolódóan: NATO-főtitkár: Megkezdődött az újabb átfogó orosz offenzíva Ukrajnában

Szerdán a brit védelmi tárca „kritikus gyengeségnek” minősítette a kevéssé hatékony orosz hadiipari termelést.

Amerikai kormánytisztviselők újfent kiemelték, hogy Irán katonai drónok szállításával segít fenntartani az ukrajnai orosz támadásokat.

Az Institute for the Study of War amerikai think tank aláhúzta, hogy a már hónapok óta ostromolt Bahmut védelme szilárd, miután a biztonsági erőknek sikerült megakasztaniuk az orosz előretörést.

Mint rámutattak, az ukrán hadsereg jelentős pusztítást végzett az orosz egységek soraiban, ideértve a Wagner katonai magánvállalat alakulatait is.

Ehhez kapcsolódóan: Legalább hatezer ukrán gyereket tarthatnak fogva orosz átnevelőtáborokban

Egyes szakértők ugyanakkor kételyeiket fejezték ki a Bahmut védelmére vonatkozó ukrán stratégiával kapcsolatban, mondván, hogy a térségre összpontosítás ronthatja a várható tavaszi offenzíva sikerének esélyét.

Eközben friss felmérések szerint az amerikai közvéleményben gyengült az ukrajnai gazdasági és katonai segítségnyújtás támogatottsága. A megkérdezettek körülbelül 48 százaléka nyilatkozott támogatólag, míg tavaly májusban ez hatvan százalék volt.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG