Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az orosz hadsereg fokozta Dél-Ukrajna ágyúzását


Az orosz ágyúzás következtében kigyulladt lakóházak egyike Herszonban 2023. szeptember 19-én
Az orosz ágyúzás következtében kigyulladt lakóházak egyike Herszonban 2023. szeptember 19-én

Oroszország egy nap alatt körülbelül száz tüzérségi csapást mért a Herszoni területre, aminek nyomán több civil meghalt, és jelentős károk keletkeztek az infrastruktúrában – közölte a helyi kormányzó.

Olekszandr Prokugyin arról számolt be, hogy az inváziós erők tüzérséggel, Grad rakétákkal, drónokkal, aknavetőkkel és harckocsikkal is lőtték a területet és azonos nevű székhelyét.

„Két ember életét vesztette, hatan megsebesültek, köztük egy gyerek” – mondta, hozzátéve, hogy iskolák, lakóházak, egészségügyi intézmények és ipari területek is megrongálódtak Herszon városban.

Azóta is folyamatosak a támadások a Dnyeper továbbra is megszállás alatt álló túlpartjáról az ukrán hadsereg által nagyjából egy évvel ezelőtt részben felszabadított régió ellen.

Az áttörés érdekében az orosz csapatok megkettőzött erővel támadják Avgyijivkát is, ahol az ukrán egységek az elmúlt 24 órában húsz előretörési kísérletet vertek vissza.

Friss kijevi jelentések szerint ez idő alatt összesen 64 közvetlen összecsapásra került sor a szemben álló felek között a donyecki Bahmut környékén és a zaporizzsjai Melitopol irányában.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök leszögezte: „Hálás vagyok minden katonának, minden alakulatnak az ellenállásért.”

„Ez már nem megy sehova” – videókapcsolatos drónokkal lövik ki az ellenséget az ukrán pilóták
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:48 0:00

Előző nap újabb orosz dróncsapások érték az ukrán gabonakivitel szempontjából kulcsfontosságú dunai kikötői létesítményeket is.

Ennek kapcsán a szomszédos Románia a támadások beszüntetésére szólította fel Oroszországot, miután ismét pilóta nélküli repülőgépek roncsaira bukkantak az ország területén, az ukrán határ közelében.

A bukaresti védelmi tárca arról tájékoztatott, hogy krátert találtak az ukrajnai Izmajil folyami kikötővel szemben lévő Plauru település közelében. Feltételezések szerint a drón becsapódáskor felrobbanhatott.

Luminița Odobescu román külügyminiszter rámutatott, hogy az Izmajil elleni támadások megint súlyos következményekkel jártak hazájára nézve. „Becsapódás újabb bizonyítékát találták Románia területén. Arra szólítjuk fel Oroszországot, hogy hagyjon fel a háborús bűncselekményekkel” – írta a korábban Twitterként ismert X-en.

Készült az AFP és a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG