Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az orosz hadsereg légi bázisok tucatjait használja ukrajnai bevetései során


Orosz katonai repülőgépek gyakorlatoznak Belaruszban 2022. február 9-én
Orosz katonai repülőgépek gyakorlatoznak Belaruszban 2022. február 9-én

Csaknem negyven légi bázist használhat ukrajnai bevetései során az orosz hadsereg. Nagy részük Oroszországban található, de van több a szomszédos Belaruszban és a korábban annektált Krím félszigeten is.

Oroszország az invázió február 24-i megindítása óta jórészt ellenőrzése alatt tartja az ukrán légteret, elemzések szerint a hadsereg gépei naponta akár kétszáz bevetést is repülhetnek, míg az ukrán légierő esetében ez nagyságrendekkel kevesebb.

Az orosz harci repülőgépek bombázásai hatalmas pusztítást okoztak több városban, a csapásokban emberek százai, ezrei veszthették életüket.

„Oroszország az ukrán eget több ezer ember halálának forrásává tette” – közölte Volodimir Zelenszkij ukrán elnök március 16-án az amerikai törvényhozás képviselői előtt.

Az Egyesült Államok világossá tette, hogy nem támogatja a repüléstilalmi övezet kialakítását Ukrajna felett, mert az közvetlen fegyveres konfliktushoz vezethetne Oroszországgal, „egészen új szintre emelve” a háborút.

Negyven légi bázis

A Maxar Technologies műholdfelvételeinek elemzése alapján szakértők azt állapították meg, hogy az orosz katonai repülőgépek és helikopterek körülbelül negyven légi bázist használhatnak.

Olekszandr Muszijenko, a kijevi Katonai Jogi Tanulmányok Központjának vezetője közölte, hogy Moszkva több krími támaszpontról is támad különböző ukrajnai célpontokat. Mint mondta, a Lviv, Vinnicja és Ivano-Frankivszk térségében is bevetett H–101-es rakétákkal felszerelt Tupoljev bombázók is állomásoznak a fekete-tengeri félszigeten.

Oroszország kilenc belarusz légi bázist is használ, ezeken a műholdképek szerint megnőtt az orosz eszközök száma a háború megindítása óta. Több esetben is innen szálltak fel az ukrajnai bevetésekre induló, Szuhoj típusú gépek.

Az orosz hadsereg az invázió során már katonai repülőgépek és helikopterek tucatjait veszítette el, és egyes szakértők szerint szűkében lehet a tapasztalt pilótáknak. Az ukrán kormány többször is fejlett légvédelmi fegyvereket kért a Nyugattól, az Egyesült Államok vállról indítható rakétákat szállított Ukrajnának.

Drónfelvétel a romokban álló Mariupolról
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:00:36 0:00

XS
SM
MD
LG